PELOSI IPAK NIJE BILA TAKO HRABRA? Kineski general: Naterali smo njen avion da ide zaobilazno do Tajvana! VIDEO
Foto: Profimedia, Printscreen/Twitter

tajvanska kriza

PELOSI IPAK NIJE BILA TAKO HRABRA? Kineski general: Naterali smo njen avion da ide zaobilazno do Tajvana! VIDEO

Planeta -

Akcije kineske vojske primorale su avion predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi da skrene na putu ka Tajvanu, rekao je general kineske Narodnooslobodilačke vojske (PLA).

PLA u utorak je sprovela „potpuno praćenje i nadgledanje“ transportnog aviona C-40 američkog ratnog vazduhoplovstva koji je prevezao Pelosi na Tajvan iz Kuala Lumpura, primoravši ga da zaobiđe istočno od Filipina umesto da preseče Južnokinesko more, tvrdi general-major Meng Ksiangkingu, profesoru na Univerzitetu nacionalne odbrane, vrhunskoj akademiji PLA, prenosi SCMP.

„Naše trupe raspoređene na više lokacija postale su odvraćanje [avionu]“, rekao je Meng za državnu televiziju CCTV, dodajući da je PLA postavila pomorske i vazdušne snage u oblastima južno od Tajvana, uključujući kanal Baši.

Ali Meng nije elaborirao koje mere je PLA preduzela za „praćenje i nadzor“. Meng je takođe rekao da je najava PLA o vežbi kod istočne obale Tajvana primorala udarnu grupu nosača aviona USS Ronald Regan, koja je bila u blizini tog područja da zaštiti Pelosi, da plovi stotinama kilometara istočno od ostrva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track