SVE JE UNAPRED ISPLANIRANO?! Kineski ministar spoljnih poslova tvrdi da je OVO PRAVI RAZLOG posete Pelosijeve Tajvanu!
Foto: AP/Mark Schiefelbein, EPA-EFE/FRANCK ROBICHON, Shutterstock

optužbe

SVE JE UNAPRED ISPLANIRANO?! Kineski ministar spoljnih poslova tvrdi da je OVO PRAVI RAZLOG posete Pelosijeve Tajvanu!

Planeta -

Američka vlada je namerno planirala posetu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu kako bi izazvala krizu i povećala svoje vojno prisustvo u regionu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u saopštenju objavljenom u nedelju.

-Sjedinjene Države imaju običaj da prvo stvaraju problem, a zatim ga koriste za sprovođenje svojih strateških planova. Postoje znaci koji signaliziraju da su, planirajući nenajavljenu posetu Pelosi, Sjedinjene Države još jednom iskoristile svoj stari trik i trenutno koriste šansu da povećaju svoje vojno prisustvo u regionu, naglasio je on, a prenosi TASS.

Nensi Pelosi
Nensi Pelosifoto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u četvrtak je započela velike vojne vežbe u oblastima oko Tajvana. Vežbe, najavljene u utorak uveče, ubrzo nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla u posetu Tajpeju.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Kuomintanga na čelu sa Čang Kaj Šekom (1887-1975) poražene u kineskom građanskom ratu i našle su utočište na ostrvu. Tajvan je sačuvao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine koji su postojali pre nego što su komunisti preuzeli kopno.

Prema zvaničnom stavu Kine koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija.

Kurir.rs/TASS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track