UBILI STE ME Poslednje reči ruskog kosmonauta su JEZIVE! Psovao što su ga poslali u smrt, a odlaskom spasio PRIJATELJA (VIDEO)
Foto: Profimedia

teška sudbina

UBILI STE ME Poslednje reči ruskog kosmonauta su JEZIVE! Psovao što su ga poslali u smrt, a odlaskom spasio PRIJATELJA (VIDEO)

Planeta -

Krici i psovke bile se poslednje zabeležene reči Vladimira Komarova, prvog čoveka koji je leteo u svemir više puta i nažalost, prvog kosmonauta koji je poginuo u svemirskoj misiji.

Njegov prvi let, Voshod 1 uspešno je obavljen 1964. godine. Smrt ga je međutim, dočekala 3 godine kasnije prilikom testiranja letelice Sojuz 1. Imao je 40 godina. On se u Sojuzu 1 punom brzinom zabio u zemlju i poginuo 24. aprila 1967. godine.

Komarov bio je jedan od prvih sovjetskih kosmonauta, probnih pilota i aero-inženjera.

Vladimir Komarov
foto: Profimedia

Takođe, bio je veliki prijatelj sa kolegom Jurijem Gagarinom koji je trebalo da bude njegova zamena na letu Sajuz 1. Obojica su znali da su određeni za zadatak sa visokim rizikom da se nikada ne vrate zbog problema sa kapsulom koji su bili očigledni kosmonautima veteranima.

Prema prvobitnom planu, Sojuz 1 je u orbiti trebalo da se susretne sa Sojuzom 2, razmeni posadu i vrati se na Zemlju. Od početka misija je bila puna problema. Inženjeri i konstruktori su prijavili čak 203 greške na letelici, ali politički vrh je rešio da ih ignoriše.

Neki od obaveštajnih podataka, koji su tek pre nekoliko godina objavljeni u jednoj knjizi, tvrde da se Komarov mesec dana pre leta sastao sa jedim od agenata KGB-a i rekao mu da "Neće uspeti živ da se vrati sa ovog leta".

Kada ga je agent Venjamin Rusajev pitao zašto ne odbije, Komarov je objasnio:

"Ako ja odbijem, poslaće rezervnog pilota, a to je Jura. Gagarin bi poginuo umesto mene" - rekao je Komarov i potom zaplakao.

Zbog svih navedenih problema odustalo se od lansiranja Sojuza 2, a Sojuz 1 je trebalo da se po ubrzanom postupku vrati Zemlju nakon samo 18 orbita.

Orijentišući se prema Mesecu, Komarov je uspeo ručnim komandama da uključi motore za povratak na Zemlju. Još tokom kruženja oko naše planete, mogao je da nasluti da se živ neće vratiti.

Tokom pada, poruke koje su zabeležene bile su jezive za slušanje. Komarov je besneo i kroz plač psovao one koji su ga poslali u misliju neispravnom letelicom. Na snimku se čuje kako viče da raste temperatura u kapsuli, ali i reč "ubili", ali je vrlo teško tačno reći šta je rekao u poslednjem obraćanju

Prilikom otvaranja padobrana došlo je do zapetljavanja užeta i padobran se nije do kraja otvorio. Kapsula je udarila u tlo brzinom od 140 kilometara na čas pri čemu je Komarov poginuo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track