01:42

Španović: Kina je vojno na nivou Rusije iz 2014. godine

kina pokazuje zube

AKO KINA KRENE NA TAJVAN, KONTROLISAĆE PACIFIK! Stručnjaci za Kurir TV: Amerikanci neće postupiti kao sa Ukrajinom BRANIĆE OSTRVO

Planeta -

Problem je što je Kina spremna za invaziju. Tajvan je ostrvo koje kontroliše Pacifik i sve ostale američke baze na Pacifiku su ništa u poređenju sa njim. Tajvan bi bio nepotopljivi nosač aviona Kine na Pacifiku, smatra pukovnik u penziji Miroslav Španović.

Kina je najavila nove vojne vežbe oko Tajvana, nastavljajući da vrši pritisak na samoupravno ostrvo i njegove saveznike u Vašingtonu.

Španović smatra da Kina vojnim vežbama samo demonstrira silu.

- Kina je država koja se ozbiljno bavi životom, oni planiraju 1.000 godina unapred. Jedan poznati kineski filozof je govorio u svojim delima neprijatelja treba prvo pobediti, pa objaviti rat. Ovo sada što radi Kina je samo demonstracija sile. Kina je realno prva ili druga ekonomska sila u svetu. Vojnički ona to još nije. Ona je na nivou Rusije iz 2014. godine - rekao je Španović.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Više od 20 ratnih aviona kineske Narodnooslobodilačke armije prešlo je takozvanu središnju liniju u Tajvanskom moreuzu u manevrima koje izvodi oko ostrva. Voditelja Vladimira Karalejića je interesovalo da li ovo nagoveštava nešto.

- To se poslednje 4 godine desilo 56 puta, a ranije se nije dešavalo. Što znači da je Kina pojačala svoje aktivnosti vraćanja Tajvana u sastav Republike Kine - istakao je Španović.

Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije, tvrdi da ako dođe do invazije na Tajvan, Amerika će ovaj put braniti ostrvo.

- Kako Kina jača sve više pokazuje zube svetu, ali i Americi. Na Tajvanu će se rešavati sudbina raspodele sfere uticaja između Kine i Amerike. SAD jeste jači ekonomski i vojno od Kine, mada im je Kina sve bliža. Iako Amerika i dalje glumi da su nedodirljivi, mislim da je Kina sve bliža. Ako dođe do invazije na Tajvan, smatram da Amerika neće postupiti kao sa Ukrajinom. Već će braniti Tajvan - rekao je Zoronjić.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

- Tajvan ima 36 kvadratnih kilometara, što je otprilike polovina Srbije. Kada bi Kina krenula u osvajanje Tajvana to bi bila najveća operacija amfibijskih vozila u osvajanju Tajvana. Problem je što je Kina spremna za to. Tajvan je ostrvo koje kontroliše Pacifik i sve ostale američke baze na Pacifiku su ništa u poređenju sa njim. Tajvan bi bio nepotopljivi nosač aviona Kine na Pacifiku - rekao je Španović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:28

KINA POKAZUJE AMERICI NADMOĆ Stručnjaci o situaciji na Tajvanu: Vašington još uvek ne shvata OVU VAŽNU STVAR KOJA SE DESILA SVETU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track