DA LI SE TO NAZIRU PUKOTINE U ZIDU SANKCIJA RUSIJI? Prva strana avio-kompanija obnavlja letove za Moskvu
Foto: Shutterstock

rat i sankcije

DA LI SE TO NAZIRU PUKOTINE U ZIDU SANKCIJA RUSIJI? Prva strana avio-kompanija obnavlja letove za Moskvu

Planeta -

Avio-kompanija Viz Er (Wizz Air) najavila je da će ponovo pokrenuti letove za Moskvu preko svoje ćerke kompanije u Abu Dabiju, što je izazvalo upozorenja da bi povratak u Rusiju mogao da nanese štetu reputaciji evropske niskotarifne (low-cost) avio-kompanije.

Viz Er Abu Dabi će ponovo pokrenuti letove za i iz ruske prestonice 3. oktobra. Kompanija je obustavila letove kada je počeo rat u Ukrajini.

Zbog invazije na Ukrajinu, Rusija se našla na udaru zapadnih sankcija i avio-kompanije iz SAD, EU, Britanije prekinule su svoje operacije.

Te zabrane se, međutim, ne odnose na Viz Er Abu Dabi, koji je sa sedištem na Bliskom istoku i koji je zajedničko preduzeće sa ADQ, državnim investicionim društvom Abu Dabija, koje poseduje 51 odsto.

Viz Er, koji ima sedište u Mađarskoj, saopštio je da će obnavljanje letova dovesti njihovu avio-kompaniju u Abu Dabiju na ravne noge sa glavnim rivalima na Bliskom istoku kao što su Emirati i Etihad, koji nisu prestali da lete za Rusiju.

Analitičari, međutim, upozoravaju na potencijalnu štetu po reputaciju koja bi mogla da nadmašiti dobiti.

"Iako možemo da vidimo komercijalnu logiku ovoga, osećamo da je to sasvim pogrešno“, rekli su analitičari Gudbodija (Goodbody) i dodali da dodao da dodatni letovi neće "zaista promeniti" zaradu celokupne Viz Erove mreže ili njihovih poslovnih planova.

Odluka bi takođe mogla da zakomplikuje povratak četiri aviona Viz Era koji su u Ukrajini gde su "zaglavili" nakon zatvaranja vazdušnog prostora u vreme ruske invazije.

Viz Er je jedan od evropskih avioprevoznika koji je najviše pogođen zatvaranjem vazdušnog prostora Ukrajine budući da je oko 7 odsto njegovog planiranog kapaciteta za leto 2022. trebalo da ide u i iz Ukrajine, navodi Mudiz (Moodi's).

Avio-kompanija se vrlo brzo i agresivno proširila širom Evrope i u oblastima Azije i postala je jedan od glavnih igrača u evropskom vazduhoplovstvu.

"Viz ubrzano širi svoju flotu i treba da rasporedi ove avione . . . Ali mislim da su postojale druge destinacije osim Rusije“, rekao je Aleks Paterson, analitičar u Pil Hantu. "Ne sviđa mi se odluka da lete za Rusiju i verujem da će biti putnika koji će zbog toga izbegavati da lete sa njima“, rekao je on.

U saopštenju, Viz Er je naveo da njegova avio-kompanija iz Abu Dabija ponovo pokreće letove "kako bi zadovoljila potražnju putnicima koji žele da lete u i iz Rusije iz glavnog grada UAE".

"Viz Er Abu Dabi je nacionalni prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata koji posluje u skladu sa nacionalnim propisima i politikom UAE“, navodi se i naglašava da britanski i mađarski Viz Er još uvek ne lete za Rusiju.

Kurir.rs/Fajnenšl tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track