ZELENSKI POSLE EKSPLOZIJA NA RUSKOM AERODROMU: Rat u Ukrajini počeo sa Krimom i mora da se završi njegovim oslobođenjem VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

dizanje tenzija?

ZELENSKI POSLE EKSPLOZIJA NA RUSKOM AERODROMU: Rat u Ukrajini počeo sa Krimom i mora da se završi njegovim oslobođenjem VIDEO

Planeta -

Rat u Ukrajini je počeo sa Krimom i mora se završiti njegovim oslobođenjem, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, svega nekoliko sati nakon što je serija eksplozija pogodila rusku vazdušnu bazu na poluostrvu, ubivši jednu i ranivši više osoba.

Zelenski u svom obraćanju nije pominjao eksplozije ali jeste poluostrvo rekavši da je "Krim ukrajinski i nikada ga se nećemo odreći“.

Rusija je "spustila loptu" kada su eksplozije u pitanju, navevši da su one posledica detonacije municije uskladištene tamo, a savetnik Zelenskog je negirao umešanost Ukrajine. Međutim, drugi ukrajinski izvori su rekli da su eksplozije rezultat artiljerijskog napada Ukrajinaca.

Krim je zvanično deo Ukrajine, ali ga je Rusija anektirala 2014. nakon referenduma koji međunarodna zajednica smatra nelegitimnim. Mnogi Ukrajinci to vide kao početak svog rata sa Rusijom.

Krim
foto: Shutterstock

U utorak je serija eksplozija potresla vojnu bazu Saki u blizini Novofedorivka, na zapadu Krima - koja se nalazi u blizini primorskih odmarališta popularnih među ruskim turistima.

Očevici su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija. Proruske zdravstvene vlasti Krima saopštile su a je jedan civil ubijen, a osam povređeno.

Rusko ministarstvo odbrane insistiralo je da su eksplozije bile posledica detonacije municije na aerodromu iako ta tvrdnja Moskve nije nezavisno potvrđena, piše BBC. Sa druge strane, pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je negirao da Ukrajina stoji iza eksplozija, rekavši onlajn televizijskom kanalu Dožd: "Naravno da ne. Šta mi imamo sa ovim?“ Ni Podoljakova tvrdnja nije nezavisno potvrđena.

Svaki napad Ukrajine na Krim Moskva bi smatrala vrlo ozbiljnim. Rusija je čak prošlog meseca preko bivšeg predsednika Dmitrija Medvedova uputila upozorenje da će u slučaju da Ukrajina napadne Krim uslediti "Sudnji dan".

Zelenski se nije osvrnuo na eksplozije u svom noćnom obraćanju naciji, ali je opširno govorio o poluostrvu, rekavši: "Nećemo zaboraviti da je ruski rat protiv Ukrajine počeo okupacijom Krima. Ovaj ruski rat... počeo je sa Krimom i mora se završiti sa Krimom – njegovim oslobođenjem“.

Najnovije izjave Zelenskog sugerišu da on veruje da Ukrajina mora ponovo da zauzme poluostrvo pre nego što se rat završi – ali u prošlosti je govorio različite stvari o tom pitanju.

On je ranije ukazao da bi Ukrajina mogla da prihvati mir ako se Rusija vrati na svoje pozicije pre 24. februara, što znači da se ponovno zauzimanje Krima ne bi smatralo uslovom.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja