OD OVOG PAKTA STREPE ZAPADNE ZEMLJE: Rusija upravo lansirala satelit moćnog savetnika, svemu prethodila Putinova poseta VIDEO
Foto: Screenshot Twitter/World News

analiza

OD OVOG PAKTA STREPE ZAPADNE ZEMLJE: Rusija upravo lansirala satelit moćnog savetnika, svemu prethodila Putinova poseta VIDEO

Planeta -

Ruska raketa koja nosi iranski satelit uspešno je lansirana u svemir u utorak, prenosi Rojters i podseća da Moskva i Teheran, suočeni sa zapadnim sankcijama, jačaju svoje odnose.

Satelit za daljinsko detektovanje „Hajjam” lansiran je uz pomoć ruske rakete Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u južnom Kazahstanu u 6.00 po lokalnom vremenu, objavila je ruska svemirska agencija Roskosmos na Jutjubu.

Teheran odbacuje optužbe da bi Rusija mogla da koristi satelit za „pojačavanje nadzora vojnih ciljeva“ u Ukrajini i tvrdi da će imati potpunu kontrolu nad svojim satelitom „od prvog dana“.

Vašington post je prošle nedelje objavio da su američki zvaničnici zabrinuti zbog svemirske saradnje između Rusije i Irana i da strahuju da će satelit ne samo pomoći Rusiji u Ukrajini, već i dati Iranu „sposobnosti bez presedana“ da prati potencijalne vojne ciljeve u Izraelu i u Srednji Istok.

Iran kaže da je satelit namenjen naučnim istraživanjima, uključujući praćenje zračenja i životne sredine u poljoprivredne svrhe, i da nijedna druga zemlja neće imati pristup informacijama koje prikuplja.

Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je Iran u julu. To je bila njegova prva inostrana poseta van bivšeg SSSR-a od početka vojne ofanzive u Ukrajini. Na sastanku sa iranskim vrhovnim liderom, ajatolah Ali Hamnei je rekao Putinu da Teheran i Moskva moraju da ostanu na oprezu kako ne bi nasedli na „prevaru Zapada“.

Iran je uspešno lansirao svoj prvi vojni satelit u orbitu u aprilu 2020, nakon čega je usledilo lansiranje vojnog izviđačkog satelita Nour-2 u martu 2022.

Moskva je prošle godine demantovala izveštaj američkih medija da Rusija namerava da Iranu isporuči napredni satelitski sistem koji će u velikoj meri poboljšati njegove špijunske sposobnosti.

Zapadne vlade brinu da sistemi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje su zamenljive sa onima koje se koriste u balističkim raketama koje mogu da isporuče nuklearnu bojevu glavu. Iran insistira da njegov svemirski program ima samo civilne i odbrambene svrhe.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track