Najnovije vesti

POTRESNE PORUKE ZAPOSLENIH U NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Rusi nas drže na nišanu! Gutereš: Na korak smo do katastrofe
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

rat u ukrajini

POTRESNE PORUKE ZAPOSLENIH U NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Rusi nas drže na nišanu! Gutereš: Na korak smo do katastrofe

Planeta

Organizacija Ujedinjenih nacija za nuklearni nadzor pozvala je zvaničnike da što pre posete ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zbog ponovnog granatiranja u tom području i upozorenja na "katastrofalne posledice" nastavka borbi u blizini najveće evropske atomske elektrane.

- Ovo je ozbiljan trenutak, težak čas i IAEA-i mora biti dopušteno da sprovedu svoju misiju u Zaporožju što je pre moguće, rekao je šef agencije Rafael Grosi na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN-a u četvrtak uveče.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je da smo "na korak do katastrofe".

Nuklearka Zaporožje
Nuklearka Zaporožjefoto: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Radnici nuklearke: Stalno nas drže na nišanu

Radnici u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporožje opisali su za BBC kako ih ruske trupe drže na nišanu, kao i da nuklearku u isto vreme koriste kao vojnu bazu.

Rusi su najveću nuklearnu elektranu u Evropi okupirali početkom marta. Međutim, njom još uvek upravljaju ukrajinski stručnjaci.

Rusiju optužuju da koristi nuklearnu elektranu kao štit dok iz nje ispaljuje rakete prema obližnjim lokacijama.

Rusi napadaju sa područja nuklearke, Ukrajinci uzvraćaju

Dvoje radnika je za BBC reklo da svakodnevno primaju pretnje otmicom, kao i da strahuju od radioaktivne kontaminacije šire regije i nuklearne katastrofe.

Nikopolje, grad pod ukrajinskom kontrolom, od nuklearke deli 15-ak kilometara reke Dnjepar. Grad je proteklih nekoliko nedelja doživeo žestoka granatiranja, a u jednoj noći zabeleženo je do 120 raketa.

-Moj radni dan je konstantan stres, kaže Svitlana, koja se BBC-ju javila preko poruka. Ona i kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske kartice, a signal je vrlo ograničen. Imana su promenjena zbog njihove bezbenosti.

Ne mogu više da radim kao pre, kaže Svitlana.

-Prošle nedelje nisam mogla čak ni da dođem na svoje rdno mesto, previše je opasno, dodala je.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja