PREOKRET U UKRAJINI? Kijev krenuo u dugo najavljivanu kontraofanzivu! Savetnik Zelenskog otkrio: Koristimo novu taktiku! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

sukob

PREOKRET U UKRAJINI? Kijev krenuo u dugo najavljivanu kontraofanzivu! Savetnik Zelenskog otkrio: Koristimo novu taktiku! VIDEO

Planeta -

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u cilju stvaranja haosa unutar ruskih snaga napadom na linije snabdevanja duboko na okupiranim teritorijama, rekao je za Gardijan Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je rekao da bi u naredna dva-tri meseca moglo doći do napada sličnih današnjim misterioznim napadima na železničko čvorište i vazdušnu bazu na Krimu, kao i prošlonedeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodrom Saki na Krimu.

Rusija je saopštila da je današnji požar u skladištu municije u okrugu Džankoj na Krimu incident koji je Podoljak nazvao „podsetnikom“ da Krim „predstavlja visok rizik od smrti za osvajače i lopove“.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, koji su naveli ruske turiste da u panici beže sa Krima. U glavnom gradu regiona Simferopolju danas su se formirali redovi ispred železničke stanice. Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je da se bavi slučajevima sabotaže i da preduzima "neophodne mere" da spreči dalje epizode.

"Naša strategija je uništavanje logistike, vodova za snabdevanje, skladišta municije i drugih objekata vojne infrastrukture. Time se stvara haos u sopstvenim snagama", rekao je Podoljak.

"Dakle, Rusija misli da kontraofanziva zahteva ogromne količine ljudstva kao džinovska pesnica i da ide samo u jednom pravcu. Ukrajinska kontraofanziva izgleda sasvim drugačije. Ne koristimo taktiku iz 60-ih i 70-ih, od prošlog veka“, rekao je on.

Međutim, njegove primedbe bi se mogle protumačiti i kao priznanje da se Ukrajina bori da prikupi količinu ljudi i oružja koja je potrebna za kontraofanzivu na jugu zemlje, za koju je obično potreban broj vojnika tri prema jedan.

Umesto toga, Ukrajina je pokušala da odseče Herson, jedini okupirani grad na zapadnoj obali reke Dnjepar, uništavajući drumske i železničke mostove nedavno dostavljenom zapadnom artiljerijom. Cilj je sprečiti Rusiju da efikasno snabdeva svoje snage.

Podoljak je zatražio "još 50, 60, 80" MLRS, pored 20 koji su već stigli u Ukrajinu. MLRS (Multiple Launch Rocket Sistem) je američki višecevni raketni sistem za koji Podoljak kaže da je „veoma dobar“.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track