RADIOAKTIVNI OBLAK BRZO BI STIGAO DO SRBIJE Pogledajte simulaciju širenja opasnih čestica u slučaju katastrofe u Zaporožju (VIDEO)
Foto: Facebook/Ukrainian Hydrometeorogical Institute

opasno

RADIOAKTIVNI OBLAK BRZO BI STIGAO DO SRBIJE Pogledajte simulaciju širenja opasnih čestica u slučaju katastrofe u Zaporožju (VIDEO)

Planeta -

Naučnici Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta simulirali su širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporoškoj elektrani, najvećem nuklearnom reaktoru u Evropi.

Utvrdili su da bi u slučaju vremenskih uslova prethodnih dana radioaktivni materijal mogao da stigne čak na sever do Baltičkog mora i na putu preko Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Belorusije.

Na zapadu bi stigao do Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke, piše Gardijan.

Isto tvrdi i Rusija, koja je upozorila da bi mogla da zatvori Zaporožsku nuklearnu elektranu ako Ukrajina nastavi da granatira elektranu.

Šef ruskih snaga za radioaktivnu, hemijsku i biološku odbranu rekao je da su u prethodnim napadima oštećeni pomoćni sistemi za održavanje elektrane. On je dodao da bi u slučaju udesa radioaktivni materijal zahvatio Poljsku, Nemačku i Slovačku.

Nuklearna elektrana Zaparožje
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Nuklearna elektrana, koju su zauzeli Rusi, ali kojom upravlja ukrajinsko osoblje, nedavno je bila poprište čestih granatiranja, a obe strane se međusobno optužuju za napade.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track