KAMPANJA GRUPE VAGNER U RUSIJI: Provedite nezaboravno leto sa prijateljima i zaradite! Ture po Evropi, Africi i Bliskom istoku!
Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

regrutacija

KAMPANJA GRUPE VAGNER U RUSIJI: Provedite nezaboravno leto sa prijateljima i zaradite! Ture po Evropi, Africi i Bliskom istoku!

Planeta -

Privatna vojna kompanija Vagner godinama je obavljala prljave poslove Moskve u istočnoj Ukrajini, Libiji, Siriji i delovima Afrike, dok je istovremeno Kremlj uvek zvanično negirao bilo kakvu povezanost sa plaćeničkom grupom, čiji su angažovani borci optuženi za masakre i druga kršenja ljudskih prava.

Ali sada su Vagner grupa i njeni plaćenici iznenada izašli iz senke ukrajinskog rata, otvoreno slavljeni u ruskim državnim medijima i slavljeni kao heroji krvave invazije na Ukrajinu ruskog predsednika Vladimira Putina. Nedavni specijalni izveštaj o najgledanijem TV kanalu u zemlji najavio je uspehe grupe na ukrajinskim linijama fronta, priznanje koje bi bilo nezamislivo za Vagnerovu grupu pre samo nekoliko meseci, piše Vašington post.

Prokremljanski novinari članove grupe, navodno nazvane po nemačkom klasičnom kompozitoru Rihardu Vagneru, koji je u istoriji zapažen po svojim desničarskim stavovima, nazivaju „muzičarima“ u „orkestru“. U međuvremenu, grupa koristi taj blistavi marketing širom Rusije da regrutuje nove članove. Njihovi napori stoga uključuju kampanje regrutovanja u zatvorima.

„Ovu lokaciju oslobodile su specijalne snage Vagnerovog PMC-a, poznati 'muzičari' čuvenog 'orkestra', izvestio je ratni dopisnik Jevgenij Podubni tokom posete Vuhlehirske elektrane u Donjeckoj oblasti za Kanal Rusija 1. Podubnog je pratio maskirani plaćenik koji je nosio šlem 'ukrašen' lobanjom leša i dva ukrštena mača.

„Ako su se ranije svi pretvarali da takvi ljudi uglavnom ne postoje... sada je sve drugačije“, napisao je administrator kanala Spešl Task Čenel, popularnog prokremljovskog bloga na društvenoj mreži Telegram. „Ne guraju napred protiv ukrajinske vojske neki neodređeni dobrovoljci ili generalne oružane snage. To je ono što Vagner radi.

Ovo novo javno prihvatanje Vagnera je na mnogo načina rezultat pogrešnih procena i pogrešnih procena visokih ruskih političkih i vojnih lidera, koji su pogrešno očekivali da će ruske zvanične oružane snage brzo osvojiti Ukrajinu.

Paravojna grupa nije viđena da se bori u Ukrajini u prvim danima kampanje. Ali ruske snage su ubrzo bile osujećene u svom prvobitnom pokušaju da zauzmu Kijev i zbace ukrajinsku vladu. Gubici u ljudstvu i opremi daleko veći od očekivanih ubrzo su podstakli vojno rukovodstvo da zatraži pomoć Vagnerovih plaćenika, prekaljenih godinama tajnih borbi u Donbasu i Siriji i drugim udaljenim lokacijama.

Ruski vojni lideri su očigledno verovali da mogu da pobede u Ukrajini bez pomoći Vagnerove grupe, rekao je anonimni autor Telegram kanala Rivers Sajs of the Medal, popularnog među plaćenicima, u intervjuu na Jutjubu. Ali kada je počeo ozbiljan rovovski rat, oni su se obratili Onome koji se ne sme imenovati“, rekao je autor, koji tvrdi da je član Vagnerove grupe.

Nedavna istraga nezavisnog ruskog medija Meduza, koji posluje iz inostranstva, zaključila je da je Vagnerov ulazak u rat odložen sukobom između navodnog finansijskog podržavaoca grupe Jevgenija Prigožina i ministra odbrane Sergeja Šojgua, kao i drugih članova elita Kremlja. Prigožin, koji je poznat i pod nadimkom „Putinov kuvar“ jer se obogatio državnim ugovorima za ugostiteljske usluge, a pod sankcijama je SAD i EU, dugo je negirao bilo kakvu vezu sa Vagnerom.

Zvanično, Kremlj i dalje negira bilo kakve veze između Vagnerove grupe i vlade. Međutim, veruje se da su Vagnerove operacije u Ukrajini blisko koordinisane sa ruskim Ministarstvom odbrane.

Grupu predvodi Dmitrij Utkin, 52-godišnji bivši oficir specijalnih snaga i potpukovnik GRU, spoljne obaveštajne agencije ruske vojske. Utkin je primećen na ceremoniji u Kremlju 2016. kako pozira za fotografiju sa drugim članovima plaćeničke grupe i Vladimirom Putinom.

Plaćenici su viđeni kako se bore zajedno sa regularnim i separatističkim snagama iz Donbasa nakon što je ruska vojska odustala od pokušaja da zauzme Kijev i prebacila svoju vojnu kampanju na istočne regione Ukrajine. Vagner navodno upravlja i borbenim avionima, a članovi grupe su dobili ruske državne nagrade za svoje zasluge u raznim zemljama. Ukrajina ih, pak, smatra zločincima - služba bezbednosti optužila je trojicu navodnih Vagnerovih borca za ubistvo civila u blizini Kijeva.

Kanamat Botašev, 63 godine i penzionisani general-major, poginuo je krajem maja dok je upravljao ratnim avionom u Ukrajini, postavši ruski pilot najvišeg ranga čija je smrt javno potvrđena. Generalštab ukrajinske armije saopštio je da je borbeni avion Su-25 kojim je pilotirao Botašev oboren iznad mesta Popasna u Luganskoj oblasti i da Botašev nije stigao da se katapultira.

Međutim, ruski zvaničnici nisu objasnili kako je penzionisani general, koji je otpušten iz vojske 2013. godine nakon što je oborio borbeni avion Su-27 za koji nije imao dozvolu da leti, završio na nebu iznad Ukrajine.

Međutim, nekoliko dana nakon njegove smrti, onlajn grupe povezane sa Vagnerom počele su da hvale Botaševa „kao deo Vagnerove jedinice avijacije“ u Ukrajini. Na snimku sa njegove sahrane vidi se kako regionalni ruski zvaničnici drže orden Heroja Ruske Federacije sa potpisom predsednika Vladimira Putina, kao i venac ukrašen porukom: „Heroju, čoveku, borcu iz PMC Vagner“.

Vagner Grupa
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Bitka kod Popasne, u kojoj je Botašev poginuo, smatra se jednim od prvih velikih uspeha Vagnerove grupe u ukrajinskom ratu i dovela je do prvog nejasnog pominjanja grupe pred milionima ruskih televizijskih gledalaca.

„Ova linija fronta može da se pohvali sopstvenim vojnim 'orkestrom', onim koji je uvek raspoređen tamo gde je veoma teško, ali se o njemu nikada ne govori“, rekao je u maju dopisnik državne televizije Sergej Zenin, izostavljajući da pomene ime grupe. Zenin je takođe izvestio da je nekoliko drugih specijalnih snaga stacionirano oko Popasne i „pod kontrolom jedne komande“ u Ministarstvu odbrane.

Ključna saobraćajna raskrsnica, Popasna je postala poprište dugotrajne i ogorčene bitke koja je počela sredinom marta i trajala mesec i po dana. Tokom aprila, napredovanje ruske vojske je zaustavljeno sve dok pojačanja iz Vagnera nisu pomogla da se probiju i zatim zauzmu grad početkom maja.

Prošle nedelje su prokremljovski ratni dopisnici izvestili da je Vagner osnovao svoj štab u Popasni. Ukrajinski zvaničnici kažu da su ukrajinske snage pogodile njihovu bazu u nedelju nakon što je dopisnik Sergej Sreda objavio fotografije na Telegramu na kojima se navodno vidi Prigožin kako obilazi područje. Analitičari kažu da su fotografije očigledno omogućile ukrajinskim snagama da geolociraju i gađaju bazu.

U junu, grupa je pomagala ruskim snagama u Lisičansku, koji je pao od ruskih osvajača 3. jula, dozvoljavajući Moskvi da proglasi „oslobođenje“ cele Luganske oblasti. Međutim, prema proceni britanskog Ministarstva odbrane, grupa je pretrpela velike gubitke kod Popasne i Lisičanska.

Uprkos žrtvama, ili možda zbog njih, Vagnerovi uspesi u Luganskoj oblasti bili su prekretnica za afirmaciju grupe u sukobu. U junu, Prigožin je odlikovan ordenom Heroja Ruske Federacije, što je Kremlj nagovestio da je tajnim predsedničkim ukazom. Odjednom se činilo da se otvara put za Vagnerovo šire učešće u ukrajinskom ratu i za otvorenu diskusiju o organizaciji u medijima pod kontrolom države.

Grupa sada aktivno i otvoreno regrutuje nove borce iz cele Rusije preko uličnih transparenta i svoje članove u najmanje 27 od 85 regiona u zemlji, navodi se u izveštaju Vašington posta. „Želite da provedete nezaboravno leto sa novim prijateljima i zaradite novac? Turistička kompanija 'Vagner grupa' nudi ture po Evropi, Africi i Bliskom istoku", piše u jednom oglasu na Vkontakteu, ruskoj verziji Fejsbuka.

Na listi zahteva koju je jedan od regrutovaca poslao Vašington postu navodi se da Vagner traži muškarce između 24 i 50 godina, državljane bilo koje zemlje „osim iz EU, NATO-a i Ukrajine“ i bez bolesti kao što je hepatitis. . Osuđenici se, s druge strane, mogu prijaviti samo ako nisu optuženi za terorizam, silovanje ili šverc droge.

Potencijalni borci se suočavaju sa "najmanje četiri meseca" zadataka, uz mesečnu naknadu od oko 4.000 dolara. Regruti se obučavaju u kampu u Molkinu, Krasnodarski kraj, u blizini regularne vojne baze.

Uprkos vezama grupe sa vojskom, veliki deo onlajn napora grupe za regrutovanje oslanja se na ismevanje birokratije i lošeg planiranja redovnih snaga, kao i na uglađene propagandne video snimke koji slave prošle bitke na Bliskom istoku. Ovo zapravo stavlja grupu plaćenika u poziciju direktne konkurencije ruskim oružanim snagama, koje su imale problema sa regrutovanjem dobrovoljaca.

Neki smatraju da su Vagnerovi pozivi privlačni i primenjuju se, iako je plaćenička služba zabranjena u Rusiji i ne postoji zakonska zaštita koja bi garantovala obećanja kompanije koja ne postoji na papiru.

Poslednjih nedelja, Vagnerovi napori za regrutovanje stigli su do ruskih zatvora, rekao je Osečkin. Zatvorenici su za Gulagu.net rekli da se Prigožin lično pojavljivao u brojnim kaznenim kolonijama i nudio predsednički pomilovanje za one koji su ušli, ako su voljni da ratuju u Ukrajini.

Ali masovno raspoređivanje neprofesionalnih vojnika koji prolaze samo oko dve nedelje obuke pre nego što budu bačeni u bitku pokrenulo je pitanja o dugoročnim sposobnostima Vagner grupe u ratu u Ukrajini i njenom položaju uopšte.

„Ovo će vrlo verovatno uticati na buduću operativnu efikasnost grupe i smanjiti njenu vrednost u podršci redovnim ruskim snagama“, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u proceni prošlog meseca. „Ovo će, u vreme kada se smenjuje jedan broj veoma visokih ruskih vojnih komandanata, verovatno pogoršati trenja između vojske i Vagnera. Takođe će verovatno imati negativan uticaj na ruski vojni moral“, navodi se u britanskoj proceni.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track