PRST U OKO POLJSKOJ I LITVANIJI Rusija poslala tri MiG-31 sa raketama KINŽAL u Kalinjingrad! Počela celodnevna borbena dežurstva
Foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Nove napetosti

PRST U OKO POLJSKOJ I LITVANIJI Rusija poslala tri MiG-31 sa raketama KINŽAL u Kalinjingrad! Počela celodnevna borbena dežurstva

Planeta -

Ruska vojska poslala je u rusku eksklavu Kalinjingrad tri borbena aviona MiG-31 koji su naoružani hipersoničnim raketama tipa "Kinžal". Tri borbena aviona su letom preko Baltičkog mora sleteli na aerodrom Čakalovsk u Kalinjingradskoj oblasti.

Ovu informaciju saopštilo je i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, koji su napomenuli da će ova tri borbena aviona započeti od 19. avgusta 2022. svakodnevna celodnevna borbena dežurstva.

Međutim, ono što je ostalo pod velom tajne jeste, da li "Kinžali" imaju klasičnu ili nuklearnu bojevu glavu. Ruski neformalni mediji slavodobitno predpostavljaju da imaju nuklearnu bojevu glavu.

Kinžal, hipersonična raketa
foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Ono što zabrinjava kako Ukrajinu, a posebno Poljsku i Litvaniju jeste blizina ovih borbenih aviona granicama dve članice NATO gde strahuju od mogućih iznenadnih poteza Moskve.

Ovde valja spomenuti i da je 9. februara 2022. takođe jedan MiG-31 sleteo u istu bazu dve nedelje pred početak napada na Ukrajinu u trenutku dok je francuski predsednik Emanuel Makron pokušao da stiša rat na istoku Evrope.

Naime, dok je Makron letelo ka Moskvi u rusku enklavu na Baltiku okruženu NATO članicama sleteo je kako se trvdi MIG-31K i to verzija koja nosi hiperzvučnu krstareću raketu.

Stanovništvo ove ruske enklave tada je napravilo je snimak pre sletanja MIG-31K na kome se jasno ispod letelice vidi hiperzvučna raketa. MIG-31K sletelo je u avio bazu Čakalovska u ovoj enklavi u kojoj su smeštene značajne vojne efektive Rusije na Baltiku, što uključuje i balističke rakete tipa Iskander i PVO Sistem dugog dometa S-400.

Inače migovi -31, a posebno verzija sa hiperzvučnom krstarećom raketom do sada nisu bili nikad bazirani u ovoj ruskoj enklavi.

Kinžal

Kh-47M2 kinzhal (bodež) je ruska hiperzvučna raketa. Domet je više od 2000 km, dostiže brzinu iznad 10 Maha i može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta. Može biti naoružan konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Balistička raketa Kh-47M2 Kinzhal je najnovije rusko oružje, za koje neki analitičari kažu da je avionska verzija balističke rakete Iskander. Borbeno je primenjena u Ukrajini dva puta za gađanje strateških objekata.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track