GRANATIRANO SKLADIŠTE NUKLEARNOG OTPADA KOD ZAPOROŽJA: 4 projektila su navodno pala u blizini skladišta radioaktivnih izotopa
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Ruski mediji prenose

GRANATIRANO SKLADIŠTE NUKLEARNOG OTPADA KOD ZAPOROŽJA: 4 projektila su navodno pala u blizini skladišta radioaktivnih izotopa

Planeta -

Ukrajinska vojska navodno je granatirala Zaporošku nuklearnu elektranu, prenose ruski mediji.

Četiri projektila su pala u blizini skladišta radioaktivnih izotopa, saopštile su vlasti Energodara, u čijoj se blizini nalazi atomska centrala, prenose RIA novosti.

Telegraf.rs nije bio u mogućnosti nezavisno da potvrdi informaciju, a Ukrajina se ovim povodom još nije oglašavala.

Rafael Grosi, IAEA
foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izrazio je zabrinutost zbog mogućeg akcidenta u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine.

- Elektrana radi, ali sa teškoćama tako da se u sadašnjim uslovima ne može isključiti scenario od akcidenta. Nestašica struje, problemi sa gorivom me zabrinjavaju - rekao je Grosi u intervjuu za francuski "Mond".

On je rekao da bi svaki incident imao negativni uticaj na situaciju.

Na pitanje o rizicima od akcidenta u nuklearki Zaporožje, Grosi je rekao da se aktuelna situacija ne može oceniti kao normalna.

On je takođe ponovio da bi voleo da stručnjaci IAEA ostanu u nuklearki na permanentnoj bazi pošto završe predstojeću misiju.

- Radim na dogovoru o tome. Svrha misije je da spreči nuklearni akcident - rekao je Grosi.

Najveća nuklearna elektrana u Evropi nalazi se u gradu Energodar na jugu Ukrajine, i trenutno je pod kontrolom ruskih snaga.

Kurir.rs/Telegraf.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track