RAZMENA ZAROBLJENIKA IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE! Oslobođeno više od 200 ljudi, među njima i PUTINOV KUM
Foto: EPA Olivier Hoslet, Facebook

TVRDNJE UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA

RAZMENA ZAROBLJENIKA IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE! Oslobođeno više od 200 ljudi, među njima i PUTINOV KUM

Planeta -

Pet Britanaca nalazi se među više od 200 ljudi koji su oslobođeni u razmeni zatvorenika između Rusije i Ukrajine tokom noći.

Na slobodi su se našli i jedan Hrvat, kao i Viktor Medvedčuk, koji važi za bliskog prijatelja i kuma Vladimira Putina.

Među onima koji su oslobođeni iz zarobljeništva je 108 boraca Azova i drugih formacija, rekao je Andrij Jermak, šef kancelarije Zelenskog.

-Predsednik Volodimir Zelenski je dao jasnu naredbu da vratimo naše heroje. Rezultat: naši heroji su slobodni, rekao je Jermak u saopštenju u sredu uveče.

Jermak je rekao da je zauzvrat Kijev oslobodio 55 ruskih zatvorenika, kao i Viktora Medvedčuka, lidera zabranjene proruske stranke koji se suočava sa optužbama za izdaju, prenosi Rojters.

Medvedčuk je uhapšen na početku rata i optužen je za izdaju, podaci su ukrajinskih zvaničnika, prenosi Njujork tajms.

On nije izneo detalje o njihovim identitetima, ali je visoki ukrajinski vojni zvaničnik, koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o detaljima razmene, rekao da su među njima bili piloti i visoki ruski vojni oficiri.

-Ukupno 215 heroja. Razmena je upravo završena. Mi dovodimo naše ljude kući. Ovo je definitivno pobeda naše države, celog našeg društva. I što je najvažnije – za 215 porodica koje će moći na sigurnom da vide svoje najmilije. Trudimo se da spasemo svakog Ukrajinca. To je smisao Ukrajine, naša suština, to je ono što nas razlikuje od neprijatelja. Cenimo svaki život! I svakako ćemo učiniti sve da spasemo sve koji su u ruskom zatočeništvu, naveo je predsednik Ukrajine Volodimir zelenski na svom Telegram kanalu.

Ko je još razmenjen?

Gardijan prenosi da su pušteni i američki, britanski, švedski, hrvatski i marokanski državljani.

Među oslobođenima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg. On je već sa devetoricom drugih stranih državljana avionom sleteo u Saudijsku Arabiju.

-Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova obaveštava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, danas oslobođen i sutra će biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom spoljnih poslova, od prvog dana predano je radila i sarađivala s ukrajinskim telima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovoj poseti Ukrajini u maju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rešavanju ovog slučaja, saopštili su juče iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova.

Kurir.rs/Index.hr/Njujork tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track