ZELENSKI OTKRIO: Ovo su gubici ukrajinske vojske! Cifra ipak nije konačna!
Foto: EPA/Sergey Dolzhenko, Shutterstock

rat u ukrajini

ZELENSKI OTKRIO: Ovo su gubici ukrajinske vojske! Cifra ipak nije konačna!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da njegove snage trpe najmanje 50 žrtava dnevno tokom vojnog sukoba sa Rusijom. On je, međutim, tvrdio da ruska strana gubi nekoliko puta više.

U razgovoru za francuske novinske kuće u okviru programa „Suoči se sa Zelenskim“, ukrajinski lider je rekao da Kijev ima procene dnevnih žrtava koje ukrajinska vojska ima u toku sukoba sa Moskvom, ali je primetio da ti brojevi nisu sasvim tačni.

„To je oko 50 ljudi dnevno. Ali ovo nisu tačni brojevi, jer ne znamo koliko vojnika ili civila je ostalo na teritorijama [pod kontrolom Rusije]“, rekao je Zelenski. Zatim je tvrdio da je bilo „pet puta manje“ ukrajinskih vojnih žrtava nego ruskih.

On je dalje precizirao da je stav ukrajinske vojske bio da ne imenuje tačan broj poginulih ili ranjenih ukrajinskih vojnika, napominjući da „moramo biti oprezni sa brojkama, jer je reč o ljudskim životima“.

Izjava Zelenskog dolazi nakon što je rusko Ministarstvo odbrane u sredu saopštilo da su ruske snage izgubile skoro 6.000 vojnika otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi, međutim, da su gubici na ukrajinskoj strani deset puta veći, sa oko 61.000 mrtvih vojnika i preko 49.000 ranjenih.

„U početku su Oružane snage Ukrajine imale između 201.000 i 202.000 ljudi, a od tada su pretrpele gubitke od oko 100.000“, rekao je ministar.

Šojgu je dodao da su ruske snage i milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike takođe navodno eliminisale preko 2.000 „plaćenika“ koji se bore za Kijev, ostavljajući nešto više od 1.000 stranaca i dalje u redovima ukrajinske vojske.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track