02:00

ILI KRAJ SUKOBA ILI KATASTROFA?! Kakve će posledice imati referendum u Ukrajini? SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA!

ILI KRAJ SUKOBA U UKRAJINI ILI KATASTROFA! Kakve će posledice imati referendum u istočnim delovima zemlje? RAT VEĆ TRAJE PREDUGO

Planeta -

U Ukrajini je juče završen referendum na kojem su se građani Donjecke, Luganske i Hersonske oblasti izjašnjavali za pripajanje ovih teritorija Rusiji.

Prema poslednjim podacima više od 85% građana izjasnilo se pozitivno na osnovu čega se procenjuje da je ovaj referendum uspeo.

Na ovu temu u jutarnjem programu Kurir televizije govorili su Velibor Vukašinović, nekadašnji glavni vazduhoplovni inspektor Savezne Republike Jugoslavije, generalni direktor jata i vojni pilot i Milovan Božinović, nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu.

Božinović je ocenio da referendum nije održan u idealnim demokratskim uslovima, ali da to nije ni bilo realno očekitvati s obzirom na okolnost ratnog stanja.

- Ovaj referendum ne ispunjava idealne kriterijume demokratskih slobodnih referenduma, ali to je posledica rata koji se vodi duže nego što je bilo ko očekivao - rekao je Božinović i dodao da će se po istom principu odvijati glasanje u ruskoj dumi.

- Putin je najavio da će već prekosutra potpisati dokument o aneksiji, što je takođe odstupanje od idealne demokratske prake, pri čemu je izvesno kako će duma glasati, ali to je zakonitost ratova koji ukoliko se brzo ne završe ulaze u sve teže oblike konfrontacije - tvrdi Božinović.

Drugi sagovornik istakao je da će, s obzirom na izvesnost rezultata referenduma, upotreba nuklearnog oružja postati realna mogućnost.

- To će sve biti deo ruske federacije i svaki napad na teritoriju ruske teritorije, povlači razmatranje upotrebe nuklearnog oružja. U svakom slučaju rat će se nastaviti sve do ostvarenja ciljeva koje je postavila Ruska federacija - izjavio je Vukašinović.

Milan Božinović izneo je procenu da će referendum doprineti smirivanju situacije, jer bi ignorisanje činjenice o novim geopolitičkim okolnostima od strane zapada uvelo u eskalaciju sukoba sa nepreglednim posledicama po čovečanstvo.

- Ja ne mislim da su sankcije ozbiljno uzdrmale Rusiju i ona pravi korake unapred, ispred situacijie za koju očekuje da će nastati. Ja mislim da korak koji je Rusija preduzela pre vodi ka nekom smirivanju situacije, nego njenom daljem zaoštravanju. Ovom konflinktu ostaje još samo da bude atomski, a to valjda neće, jer bi time izgubili svi - kaže Božinović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track