RUSKA VOJSKA I TEHNIKA PONOVO STIŽE U BELORUSIJU: Prva velika vojna kompozicija prošla kroz železničku stanicu Minsk! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

sevrni front

RUSKA VOJSKA I TEHNIKA PONOVO STIŽE U BELORUSIJU: Prva velika vojna kompozicija prošla kroz železničku stanicu Minsk! VIDEO

Planeta -

Prva železnička kompozcija sa natovarenom borbenom i neborbenom tehnikom stigla je danas na Železničku stanicu Minsk. Kompozicija se sastojala od citerni za gorivo, teretnih vozila i višecevnih bacača raketa BM-21 Grad, BM-27 Uragan.

Kompoziciju teške borbene tehnike vukla je lokomotiva ruske železničke vojske. Sa ovim je i zvanično otpočela faza ponovnog prebacivanja teške borbene tehnike iz Rusije u Belorusiju.

Mnogi opovrgavaju tezu koja je već počela da se provlači u javnosti da ruski predsednik Vladimir Putin, planira ponovo da aktivira severni front prema Kijevu iz koga se ruska vojska povukla krajem aprila ove godine.

Belorusija, Ruska vojska, voz, Železnička stanica minsk
foto: Printscreen Twitter

Inače, u utorak 27.septembra 2022. završena je vežba BelŽD (Beloruske državne železnice) čiji zaposleni su sproveli sledeće radnje: provera mesta utovara-istovara na železničkim stanicama uz učešće službenika odeljenja BelŽD i komandi VOSO (vojna služba veze Oružanih snaga Ruske Federacije;

Izveden je remont utovarno-istovarnih platformi )po potrebi) kao i priprema vagonskih prilaza utovarno-istovarnim mestima na stanicama;

Povezivanje na železničkim stanicama istovarnih ranžirnih lokomotiva.

Posebna pažnja takođe je posvećena i izradi rasporeda kretanja vojnih ešalona duž ruta koje pokrivaju Beloruske državne železnice posle dobijanja planova o vojno ćelezničkom transportu.

Belorusija, Ruska vojska, voz, Železnička stanica minsk
foto: Printscreen Twitter

Mnogi upućeni u dešavanja trenutno u Rusiji i Belorusiji ukazuju da su ovo sigurni znaci da bi ruska vojska ponovo mogla da se vrati u Belorusiju, ali ovaj put brojnija, kako po vojnicima, tako i borbenoj tehnici.

Međutim, sumnjičavih da će da se to zaista desiti je sve više, ali malo bolje upućeni tvrde da je sve većinom dogovorenom na nedavnom sastanku Putina i Lukašenka.

Takođe paralelno sa ovom informacijom kruži vest da će Rusija u susednu zemlju poslti 200.000 vojnika. Da li je u pitanju vojna vežba ili je ovo najava spremanja ponovnog otvaranja severnog fronta ostaje da se vidi.

1 / 6 Foto: Printscreen Twitter

Ovde valja dodati da je Kijev pre čuvene Hersonske, a kasnije i Harkovske ofanzive na pravcu prema Belorusiji gde su minirani svi kopneni putevi iželezničke pruge rasporedio bio oko 100.000 vojnika koji su čuvali bok snagama koje su se za to vreme u Donbasu borile protiv ruske vojske. Većina tih vojnika je početkom avgusta meseca prebačena na Hersonski i Harkovski pravac.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track