ZA OVO ORUŽJE GOVORILI SU DA JE PUTINOV BLEF, A NE ORUŽJE IZ KOŠMARA! Dok ga svi čekaju Moskva sa njim preti nuklearnim cunamijem!
Foto: Printscreen/ Youtube, EPA/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

sudnji dan

ZA OVO ORUŽJE GOVORILI SU DA JE PUTINOV BLEF, A NE ORUŽJE IZ KOŠMARA! Dok ga svi čekaju Moskva sa njim preti nuklearnim cunamijem!

Planeta -

Da nije bilo rata u Ukrajini i čestih poziva preko ruske državne televizije da se Velika Britanija napadne nukelarnim supertorpedom, koji bi trebao da eksplodira na dubini od jedan kilometar i izazove nuklearni cunami koji bi potopio pola ostrva, svi bi zaboravili.

Priča o super nukelarnom torpedu bi bila još jedna od mitskih priča o superoružju. Za razliku od Kinžala, Cirkona i Avangarda projekat superkrastareće rakete sa nukelarnim motorom i projeakt super torpeda Posejdon ostao je prototip.

Korak napred učinjen je porinućem i stavljanjem u operativnu upotrebu podmornice nosača nukelarnog torpeda Belgorod, koja je ušla u sastav Pacifičke flote Ruske mornarice.

Naime, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je pre nekoliko godina otkrio planove da sprema "oružje iz košmara", odnosno radiokativni torpedo, svi su mislili da blefira. "Posejdon 2M39" ili "torpedo apokalipse", delovao je tada kao "šarena laža" kako bi Putin zaplašio svoje rivale.

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država i eksperti su pre nekih par godina smatrali da je to fantazija, ali se ipak ispostavilo da je Rusija razvila je u tajnost ovaj razorni torpedo u periodu od 2015. do 2019. godine, prenosi Dejli mejl.

Iako su neki stručnjaci upozoravali da Rusi iza kulisa sprema snažno oružje, skeptici su to demantovali i govorili da je reč o "papirnom tigru".

Međutim, Putin je pokazao da nije blefirao, a u prilog tome govori nedavna vežba tri nuklearne podmornice koje su istovremeno izronile na području Arktika. Takođe, treba navesti da sve one imaju mogućnost da budu naoružane sa "torpedom apokalipse".

Posejdon
foto: Youtube/Printscreen

Prema mišljenju stručnjaka, Rusi su iskoristili otapanje Arktika, pošto su te vode sada mnogo prohodnije, a sa razvojem ove tehnologije žele da osiguraju odbranu zemlje.

Takođe, poznavaoci prilika u tome vide i "ekonomsku komponentu", odnosno da Rusija prema njima planira da kontroliše prevoz robe preko severa od Evrope do Azije.

"Posejdon", koji je torpedo naoružan sa bojevom glavom od nekoliko megatona, može da izazove veliko uništenje. Naime, pored toga što bi uništio sve pred sobom, u stanju je da od snage detonacije izazove cunamije koji bi napadnutu oblast poplavili radioaktivnim vodama.

Kako se navodi, torpedo je 1,8 metara u prečniku, a dugačak je oko 20 metara. Prema mišljenju nekih stručnjaka, "Posejdon", koji je najveći torpedo ikada izgrađen, ima domet od oko 10.000 kilometara.

Njime se upravlja na daljinu, a treba istaći da je ovo oružje čak 30 puta veće od torpeda standardne veličine i teži oko 100 tona.

Osim što nosi nuklearnu bojevu glavu, "Posejdon" ima i atomsko napajanje, a u poređenju sa balističkim projektilima je spor, potrebno mu je nekoliko sati da bi stigao do cilja.

Posejdon
foto: Printscreen/ Youtube

Prema nekim procenama, može da razvije brzinu do 130 kilometara na sat.

Jačanje vojnog prisustva na Arktiku

Kako navode američki mediji, Rusija gomila vojne snage i jača infrastrukturu u području Arktika, a u isto vreme testira nova oružja koristeći otapanje ledenog pokrivača u tom delu sveta.

U prilog tome idu i novi snimci satelitski snimci, koji pokazuju razvijenu vojnu infrastrukturu na Arktiku, ističe CNN.

Eksperte za oružje posebno brine torpedo "Posejdon 2M39", koji Rusi i dalje testiraju.

Lider norveške obaveštajne službe viceadmiral Nils Andreas Stensones kazao je za CNN da je ta agencija procenila da je taj torpedo "oružje koje je još u fazi testiranja" i dodao da je "njegov uticaj mnogo veći od regiona u kom se trenutno testira".

Kako ističe ta tv mreža, američka vojska su odgovorile tako što su zajedno sa NATO snagama izvršile pomeranje opreme i ljudstva. Američki B-1 Lanser bombarderi u Norveškoj su nedavno obavili misije na istoku Barencovog mora.

Takođe, mornarica SAD potvrdila je prošlog avgusta da je u tom delu angažovana i "nevidljiva" podmornica "Seawolf".

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track