ISKANDERI STIŽU U HERSONSKU OBLAST?! Rusija prema Ukrajini poslala raketnu brigadu sa kompletnom opremom! VIDEO
Foto: Twitter/L_Team10

KOMPOZICIJA SNIMLJENA

ISKANDERI STIŽU U HERSONSKU OBLAST?! Rusija prema Ukrajini poslala raketnu brigadu sa kompletnom opremom! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska nastavlja da prema Ukrajini dostavlja sve više borbene tehnike i vojne opreme iz skladišta, koja je do sad bila konzervirana.

Naime, na društvenim mrežama pojavili su se snimci raketnog sistema Iskander M, koji se od početka rata u Ukrajini od 24. februara koristi u borbama. Rakete ovog raketnog sistema se uglavnom lansiraju iz Belgorodske oblasti i Belorusije, na samom početku rata.

Međutim, po svemu sudeći uskoro će Iskanderi po prvi put najverovatnije ući u Ukrajini.

Snimak koji kruži ukazuje da je u pitanju raketna brigada od 17 lansera, plus prateća oprema komandna vozila, lanseri i vozila za prevoz i pretovar raketa na železničkoj kompoziciji koji idu prema Hersonskoj oblasti.

Iskander M
foto: Twitter/L_Team10

Ako je ova informacija tačna to će značiti da će ruska vojska u skorom napadu na Nikolajev i Odesu početi da koriste i balističke rakete dometa 300-500 km.

Priča o Iskanderu

Suočena sa napretkom tuđih vojnih tehnologija, Rusija je preduzela korake u izradi potpuno novog taktičkog raketnog balističkog sistema. Ograničena međunarodnim ugovorima, opredelila se za domet do 300 km, dok zapadni vojni analitičari tvrde - čak 400 km koji će biti sposoban da probije svaku protivraketnu odbranu i bude visoko precizan i na maksimalnom dometu.

Tako se radio novi raketni sistem pod imenom 9M723K1 „ Iskander“ koji je revolucionaran po mnogo čemu i značajan sistem koji nema pandan na Zapadu.

"Iskander" je proizveden u konstruktorskom birou KBM "Kolomona", a prvobitna namena mu je bila zamena ostarelih balističkih raketa tipa „ Skad“ i "Točka U". Prvi put se u javnosti pojavio daleke 1996. godine kada se mogla videti prva verzija ovog novog balističkog oružja.

Iskander" je dostupan u nekoliko verzija: u tri verzije za rusku vojsku - "Iskander" dometa 280 km, "iskander M" dometa 400 km i "Iskander K" sa 500 km dometa, kao i "Iskander E" - izvozna verzija dometa 280 km, koja je uvedena u operativnu upotrebu 1999. godine. Razlog ovakvo malog dometa izvozne verzije "iskandera" nalazi se u tome što Rusija poštuje zabranu izvoza raketa dometa većeg od 300 kilometara.

Sistem se sastoji od osmotočkaškog lansirnog vozila VAZ6909, koje nosi ne jednu već dve rakete sa kojima sistem teži 40 tona, a vozilo za transport i pretovar nosi takođe po dve rakete. Stanica za pripremu lansiranja ima sisteme za obradu obaveštajnih podataka koje zatim pretvara u podatke za gađanje i prosleđuje raketnom sistemu za navigaciju.

Iskander M
foto: Twitter/L_Team10

Komandna stanica i stanica za održavanje su takođe integrisane unutar lansirnog vozila, što omogućava lakše maskiranje i skirvenost sistema do trenutka dejstva. "Inskander" veoma brzo napušta lansirni položaj i odlazi na drugi vatreni položaj ili se prikriva da bi se dopunio novim raketama.

Osnovna taktička jedinica raketnog sistema "Iskander" je baterija od četiri lansirna vozila, četiri vozila za pretovar, četiri vozila za planiranje misija, održavanje i odmor posade.

Raketni sistem se sastoji od jednostepene rakete na čvrsto gorivo mase 3,8 tona koja nosi bojevu glavu od 480 kilograma. Bojna glava može biti kasetna (za napad na površinske ciljeve i živu silu, te komandna mesta), standardna bojeva glava za napad na slabije utvrđene ciljeve i probojna namenjena za uništavanje neprijateljskih podzemnih objekata.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track