RUSIJA DRONOVIMA NAPALA ZAPOROŽJE: Ukrajinska kontraofanziva posle zauzimanja Limana se nastavlja!
Foto: Printscreen/Twitter

eskalacija

RUSIJA DRONOVIMA NAPALA ZAPOROŽJE: Ukrajinska kontraofanziva posle zauzimanja Limana se nastavlja!

Planeta -

Rusija je dronovima napala ukrajinski grad Krivi Rog danas dok je Ukrajina nastavila sa kontraofanzivom posle preuzimanja kontrole nad strateškim istočnim gradom Limanom.

Gubitak Limana koji je Rusija koristila kao transportni i logistički centar novi je udarac Kremlju dok pokušava dalju eskalaciju rata ilegalnom aneksijom četiri ukrajinske oblasti, navodi AP.

"Ukrajinska zastava već je u Limanu", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u noćašnjem obraćanju i dodao da je tokom protekle nedelje bilo podignuto više ukrajinskih zastava u Donbasu a da će ih naredne nedelje biti još.

Na jugu Ukrajine rodni grad Zelenskog Krivi Rog napadnut je rano jutros dronom koji je pogodio školu i uništio dva sprata zgrade, rekao je guverner ukrajnske oblasti Dnjepopetrovsk Valentin Rezničenko i dodao da je požar koji je dron izazvao ugašen.

Rusija poslednjih nedelja koristi samoubilačke dronove iranske proizvodnje da napada mete u Ukrajini. U južnoj Ukrajini ukrajinske vazdušne snage javile su da su noćas oborile pet dronova iranske proizvodnje, dok su dva uspela da se probiju kroz njihovu vazdušnu odbranu.

Rusija je takodje napala grad Zaporožje, rekle su danas vlasti.

Ukrajinska vojska saopštila je da je izvela napad na rusko skladište oružja na jugu zemlje u Černihovu, i pogodila druga komandna mesta, skladišta municije i dva protivavionska sistema S-300.

Rusija je povukla svoje trupe juče iz Limana na istoku, pošto su ih opkolile ukrajnske snage. Britanska vojska opisala je to kao znatni politički udarac za Moskvu. Za ukrajinske trupe zauzimanje grada otvara put da mogu da krenu dublje u teritoriju koju je Rusija okupirala.

Liman je bio važna veza na ruskoj liniji fronta za kopnene komunikacije i logistiku. Liman je u Donjeckoj oblasti blizu granice sa Luganskom, dve oblasti koje je Rusija pripojila u petak posle referenduma.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track