Najnovije vesti

OVO JE NAJVEĆA POBEDA KIJEVA OD POČETKA OFANZIVE: Na ovom pravcu ukrajinski tenkovi navodno napredovali 10 kilometara (VIDEO)
Foto: Shutterstock

rat u Ukrajini

OVO JE NAJVEĆA POBEDA KIJEVA OD POČETKA OFANZIVE: Na ovom pravcu ukrajinski tenkovi navodno napredovali 10 kilometara (VIDEO)

Planeta
16:37h

Iako Kijev to nije zvanično potvrdio, ruski izvori su priznali da je ukrajinska tenkovska ofanziva napredovala desetine kilometara duž zapadne obale reke i da je pritom osvojen niz sela koja se nalaze na tom putu.

To odražava nedavne velike ukrajinske uspehe na istoku zemlje koji su preokrenuli rat, premda je Moskva povisila uloge anektiravši osvojene teritorije, proglasivši delimičnu mobilizaciju i zapretivši odmazdom nuklearnim oružjem.

- Informacije su napete, hajde da to tako kažemo, jer, da, zaista je bilo proboja. Postoji naselje Dudčani, tačno uz reku Dnjepar, i upravo tu, u tom regionu, došlo je do proboja. Postoje naselja koja su zauzele ukrajinske snage - rekao je za rusku državnu televiziju Vladimir Saldo, ruski lider u okupiranim delovima ukrajinske Hersonske pokrajine.

Dudčani se nalaze oko 30 km južno od mesta gde je front stajao pre proboja, što ukazuje na najbrži napredak rata do sada na jugu, gde su ruske snage bile ukopane na snažno ojačane položaje duž uglavnom statične linije fronta od prve nedelje invazije.

Dok zvanični Kijev uglavnom ćuti, kao i u prošlosti tokom velikih ofanziva, neki zvaničnici su opisali ono što su nazvali kao nepotvrđene izveštaje o velikim dobicima.

Anton Geraščenko, savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, objavio je fotografiju na kojoj ukrajinski vojnici poziraju sa svojom zastavom na statui anđela. Rekao je da je to selo Mihailovka, oko 20 km od prethodnog fronta.

- Poslednjih dana videli smo prvu fotografiju Osokorivke... videli smo naše jedinice kod ulaza u Mihailovku, videli smo naše jedinice u Hrešenivki, pored spomenika. To znači da je Zolota Balka takođe pod na kontrolom naših oružanih snaga i to znači da naše oružane snage snažno napreduju duž obala Dnjepra prema Berislavu - rekao je Serhij Hlan, član regionalnog veća Hersona za Rojters.

Na jugu, ukrajinsko napredovanje ugrožava linije snabdevanja hiljada ruskih vojnika - možda čak njih 25.000 - na zapadnoj obali Dnjepra. Ukrajina je već uništila glavne mostove, primoravajući ruske snage da koriste improvizovane prelaze. Značajno napredovanje niz reku moglo bi da ih u potpunosti odseče.

- Činjenica da smo probili front znači da je... ruska vojska već izgubila sposobnost napada, a danas ili sutra bi mogla da izgubi sposobnost odbrane - rekao je Oleh Ždanov, vojni analitičar sa sedištem u Kijevu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Blic

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track