SVE EVROPSKE ZEMLJE ĆE DRHTATI! Kina uputila ozbiljno upozorenje SAD: Neće biti bezbednosti ni za Ukrajinu, ni za svet
Foto: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

ozbiljne posledice

SVE EVROPSKE ZEMLJE ĆE DRHTATI! Kina uputila ozbiljno upozorenje SAD: Neće biti bezbednosti ni za Ukrajinu, ni za svet

Planeta -

Kina je upozorila da bi SAD mogle da se suoče sa "ozbiljnim posledicama", uključujući nuklearni rat, ako Ukrajini bude dozvoljeno da se pridruži Severnoatlantskom savezu (NATO).

-Sve evropske zemlje će drhtati pod senkom mogućeg nuklearnog rata, upozorio je Peking u nedeljnom izdanju državnog Global tajmsa, prenosi Dejli mejl.

-U tom slučaju neće biti bezbednosti ni za koga, ni za Ukrajinu, ni za svet. Umesto da teži rešenjima za okončanje sukoba, Vašington, iznova i iznova, pokazuje da SAD idu u drugom pravcu – u raspirujući rat, navodi se.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski ponovio je zahtev da ta zemlja pristupi alijansi nakon što je Rusija najavila aneksiju četiri ukrajinska regiona.

Upitan o zahtevu Zelenskog da se ubrza članstvo Ukrajine u NATO-u, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da "nije pravo vreme" i da bi prijavu "trebalo razmotriti u neko drugo vreme".

Kina je pozvala zapadnu alijansu da se u potpunosti povuče iz istočne Evrope.

Nedavna pretnja dolazi u nizu vatrenih upozorenja iz Kine, a druge su usmerena na podršku SAD Tajvanu.

Predsednik SAD Džo Bajden je ranije podržavao nastojanja Ukrajine za pridruživanje NATO. On je ranije uputio upozorenje ruskim snagama šta će se desiti ako napadnu neku od teritorija NATO članica.

-Amerika je potpuno spremna sa našim NATO saveznicima da odbrani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki inč, rekao je Bajden.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izazvao nove strahove od nuklearnog rata kada je izjavio da "ne blefira" kada je rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje za odbranu svoje teritorije.

Kurir.rs/Dejli mejl

Bonus video:

00:47

Kina se ukrašava pred Dan državnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track