OVO JE NOVA RUSIJA: Moskva objavila mapu koja uključuje i nove regione koji su pripojeni nedavno!
Ilustracija, Foto: Liane Nothaft / Panthermedia / Profimedia, Printscreen

jasno

OVO JE NOVA RUSIJA: Moskva objavila mapu koja uključuje i nove regione koji su pripojeni nedavno!

Planeta -

Ruski Savet Federacije jednoglasno je na plenarnoj sednici u utorak usvojio četiri savezna ustavna zakona o prijemu u sastav Rusije narodnih republika Donjecka i Luganska, kao i regiona Zaporožja i Hersona.

Prema zakonima, stanovnici četiri regiona od dana prijema u Rusiju – 30. septembra – priznaju se kao ruski državljani i daje im se rok od mesec dana da podnesu zahtev za odricanje od ruskog državljanstva. Istovremeno, precizira se da je sticanje državljanstva moguće podnošenjem zahteva i polaganjem zakletve državljanina Ruske Federacije.

Senatori su ovacijama dočekali usvajanje zakona. Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko čestitala je svim stanovnicima Donbasa i Hersona i Zaporožja, kao i svim Rusima „ovaj istorijski događaj“. Ona je dodala i da se Savet Federacije raduje senatorima sa novih teritorija.

Savezni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu sporazuma o prijemu novih regiona u sastav Ruske Federacije.

Prema dokumentima, DNR i LNR će zadržati svoja ranija imena unutar Rusije, a ruski će biti zvanični jezik. Zaporožje i Herson postaju, navodi se, deo regiona kao zasebne celine i ostaju regioni.

Granice republika i regiona biće određene njihovim granicama koje su „postojale na dan njihovog formiranja i prijema u Rusku Federaciju“.

Navodi se i da će, u skladu sa međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije. Takođe se navodi da će, kako stoji u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti deo Ruske Federacije u granicama od 2014. godine, utvrđenim njihovim ustavima.

Podsetimo, Rusija je u petak najavila pripajanje četiri ukrajinska regiona, ali su iz Kremlja tada priznali da još nemaju pojma gde su nove ruske granice.

Iz zakona koji je odobrio Savet Federacije Rusije, izgleda da Rusija smatra svojom teritorijom deo koji je kontrolisala u Hersonu i Zaporožju na dan aneksije, a Lugansk i Donjeck kao svoju punu teritoriju, iako cela teritorija ovih regiona nije pod ruskom kontrolom.

Na mapi sa naslovne slike, to je cela svetlo-narandžasta oblast u Donjecku i Lugansku i oblast unutar crvene linije u Hersonu i Zaporožju, bliže Rusiji i Krimu.

Kurir.rs/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track