Najnovije vesti

DA LI JE VAŠINGTON DAO BLAGOSLOV KIJEVU ZA NAPAD NA KRIM?! Lora Kuper: Ukrajinici već sad mogu gađati većinu ciljeva, pa i Krim!
Foto: Shutterstock, Profimedia

Zeleno svetlo za akciju

DA LI JE VAŠINGTON DAO BLAGOSLOV KIJEVU ZA NAPAD NA KRIM?! Lora Kuper: Ukrajinici već sad mogu gađati većinu ciljeva, pa i Krim!

Planeta

Sekretar za štampu Pentagona Pat Rajder i zamenica pomoćnika ministra odbrane Laura Kuper održali su press konferenciju na kojoj su se osvrnuli na novi paket vojne pomoći koji će SAD dodeliti Ukrajini.

Kako je saopšteno, najnoviji paket pomoći uključivće raketne sisteme HIMARS, ali i niz drugog naoružanja koje Ukrajini može pomoći u nastavku oslobađanja teritorija.

Lora Kuper, Pentagon
foto: Printscreen YouTube/CNN

"Pomoć uključuje četiri artiljerijska sistema HIMARS s municijom, 16 haubica M777 155 mm, 75.000 granata za haubice kao i 500 precizno vođenih granata M982 Eksalibur. Takođe, pomoć uključuje i 16 haubica od 105 mm, 30.000 minobacačkih mina 120 mm, 200 MaxxPro vozila otpornih na mine kao i 200.000 komada municije za malokalibarsko oružje", naveli su iz Pentagona.

Nakon toga, američki vojni zvaničnici osvrnuli su se i na uspehe ukrajinske vojske.

"Ukrajinske oružane snage nastavljaju da vraćaju teritoriju. Oslobađanje Limana bilo je značajno operativno dostignuće, a ukrajinske snage nastavile su da napreduju u oblasti Harkova, kao i na jugu oko Hersona. Ukrajinska kontraofanziva u Hersonu ostvarila je značajan napredak u poslednja 24 sata", pojasnili su.

S obzirom na to da su Ukrajinci ranije tražili i ATACMS sisteme dalekog dometa, iz Pentagona su naveli kako nema potrebe za slanjem takvog naoružanja.

"U smislu sposobnosti i onoga što vidimo na bojnom polju, naša procjena je da sa postojećim sposobnostima koje ima HIMARS Ukrajinci mogu dostići većinu ciljeva na bojnom polju. Mislim da mogu dostići većinu ciljeva, uključujući i Krim. Samo da bude jasno, Krim je Ukrajina", zaključila je Kuper.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja