Najnovije vesti

RUSIJA OBJASNILA POREKLO NEOBIČNE SVETLOSTI: Sproveli smo eksperimente sa stranim satelitima u orbiti!
Foto: Pritnscreen/Twitter

potvrđeno

RUSIJA OBJASNILA POREKLO NEOBIČNE SVETLOSTI: Sproveli smo eksperimente sa stranim satelitima u orbiti!

Planeta

Ruske kosmičke snage sprovode eksperimente sa stranim satelitima u orbiti, saopštilo je Ministarstvo odbrane povodom 65. godišnjice Kosmičkih snaga.

„Posebnu pažnju specijalisti Glavnog centra za kosmičku obaveštajnu delatnost posvetili su praćenju sastava i stanja orbitalnih grupa stranih svemirskih sistema, kao i izvođenju eksperimenata u orbitama sa letelicama stranih država“, istakla je agencija.

Ministarstvo odbrane je dodalo da su u toku godine dežurna sredstva ruskog sistema upozorenja na raketni napad, kao i specijalizovana sredstva kontrole svemira i sistema protivraketne odbrane, detektovali više od 150 lansiranja stranih i domaćih balističkih raketa i kosmičkih raketa.

U utorak kasno uveče stanovnici Moskve, Omska i Belgoroda javili su da su na nebu iznad tih gradova primetili neobični svetlosni snop, koji je sa zemlje iašo pravo u nebo.

Navodno identično isijavanje primećeno je i u Murmansku, koji je inače sedište Severne flote i oko koga se nalaze najveće podmorničke baze sa nukelarnim podmornicama, posebno strateškim koje mogu da lansiraju balističke rakete, a koje su poslednjih nedelju dana fokus američki izviđačkih satelita i aviona.

Neko bi rekao da je u pitanju NLO, možda jaki halogeni reflektori ili nešto slično. Nagađanja su se nizala, kao i fotografije, ali i snimci koji su brzo prvo preplavili ruske, a onda i ostale društvene mreže.

Kurir.rs/RIA Novosti/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja