06:35

RUSI KRENULI NA UKRAJINU SA 7 PUTA SLABIJIM SNAGAMA? Španović: Rusija nije imala izbora Cvetković: SILA NE SME DA MENJA GRANICE

RUSI KRENULI NA UKRAJINU SA 7 PUTA SLABIJIM SNAGAMA! Španović: Nije im ostavljen nikakav izbor! Cvetković: UŠLI U OPASNE VODE

Planeta -

Rusko ukrajinski sukob traje već 226 dan. Ukrajina je oslobodila tri naselja u Hersonskoj oblasti i žestoko granatirala Donbasa, a vojno politički kontekst sukoba komentarisali su gosti emisjie redakcija Miroslav Španović, pukovnik u penziji i Aleksandar Cvetkovoć, dierktor srpskog pokreta obnove.

- Ovaj rat možemo posmatrati iz dva pravca. Jedan je da su ruske obaveštajne službe omanule u proceni ukrajinske vojne moći pre nego što su krenule u napad, a to je malo verovatno, jer je to jako opasno i nemoguće da se desi jednoj tako velikoj sili. Druga je da je rat Rusiji nametnut i da su Rusi kad su shvatili da Ukrajina definitivno planira napad na Donjeck i Lugansk krenuli u napad 7 puta slabijim snagama, a kada se taj front produžio Rusi su na 1 kilometar imali jednog vojnika, što je jako nezavidna situacija - rekao je Španović.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Aleksandar Cvetković rekao je da je sasvim jasno da rat nije u završnoj fazi i da Ukrajina zbog toga traži članstvo u NATO.

- U porukama iz KIjeva se radi o tome da se izazove bilo kakva reakcija NATO-a. Sasvim je jasno da rat nije u fazi završavanja sukoba. Ukrajinci su dobili oružanu i političku podršku, a sada im treba još neki vid podrške - tvrdi Cvetković i dodaje:

- Ne verujem da je izvodljivo da Ukrajina za vreme rata uđe u Nato, jer bi to značilo da je članica NATO napadnuta.

jutarnji
foto: Kurir televizija

On je zaključio da se ne sme dozvoliti da sila menja granice jer onda dolazimo u "opasne vode" i konstatovao da je suština sukoba u Ukrajini rat, a ne specijalna vojna operacija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja