RUSKI PLAĆENICI GUBE VOLJU ZA RAT: Vagner grupa trpi velike gubitke u Ukrajini, ni 5.000 dolara mesečno ne privlači nove regrute
Foto: Shutterstock

PROBLEMI SA MORALOM

RUSKI PLAĆENICI GUBE VOLJU ZA RAT: Vagner grupa trpi velike gubitke u Ukrajini, ni 5.000 dolara mesečno ne privlači nove regrute

Planeta -

Američka TV mreža CNN prikazala snimke na kojima su pripadnici grupe "Vagner", koju još nazivaju i Putinovom specijalnom jedinicom.

Na snimku, čiji sadržaj je uznemirujući, su tela Ukrajinaca koja leže na travi, dok pripadnici "Vagnera" razmatraju da li da na njih postave granate, ili da "sami razbiju" Ukrajince koji budu došli da pokupe tela. Ali, plaćenici tada shvataju da su ostali bez municije.

CNN navodi da je imao pristup "Vagnerovim" regrutima koji se bore u Ukrajini, a imalu si u priliku da razgovaraju s bivšim zapovednikom te grupe, koji sada traži azil u Evropi.

Američka medijska kuća navela je i da su problemi sa snabdevanjem i moralom, kao i optužbe za ratne zločine, dobro dokumentovani kod regularnih ruskih jedinica, a kriza sa "Vagner" borcima nisu, kako se naovodi, dobar pokazatelj za ruske snage u Ukrajini.

"Vagnerove" snage nekoliko su godina uživale globalnu slavu, ali sada i one pucaju, baš poput regularne vojske. Bivši zapovednik te grupe za CNN je rekao da se ta grupa uveliko koristi u Ukrajini. "Da Rusija nije masovno koristila grupe plaćenika u tako masovnim razmerima, uspeh koji je ruska vojska do sada postigla bio bi itekako upitan", rekao je za Marat Gabidulin.

Kaže da je ostao u kontaktu s bivšim suborcima koji se sada bore u Ukrajini, dodajući da je rusko korišćenje plaćenika pojačano otkako je ruska invazija zapela.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je za CNN da su "Vagnerove" trupe raspoređene u "najtežim i najvažnijim misijama" u Ukrajini, igrajući ključnu ulogu u ruskim pobedama u Mariupolju i Hersonu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ali, u stvarnosti, "Vagnerovci" se, baš kao i Rusija, muči u Ukrajini, prema svedočenju plaćenika iz te grupe. "Vagner trpi velike gubitke u Ukrajini, posebno i nimalo iznenađujuće među mladim i neiskusnim borcima", tvrdi visoki američki odbrambeni izvor. Ali, njih pokreće jednostavna jednačina - "ruski mir za američke dolare. "Plaćenici mogu da zarade do 5.000 dolara mesečno", tvrdi bivši zapovednik te grupe.

Međutim, sada su i oni suočeni s nedostatkom boraca, pa su se okrenuli neobičnom obliku "zapošljavanja". U Rusiji su osvanuli ogromni plakati koji pozivaju na ulazak u tu grupu.

Ali to znači i da je stvar došla dotle da su oni očajni, što je za CNN priznao i jedan "svež" Vagnerovac" koji je rekao da mu nije traženo nikakvo vojno iskustvo.

Takođe su i jako demoralisani, novac više nije jedini kriterijum, a profesionalnih vojnika sve je manje. Pošto Rusiji ide sve lošije, plaćenici sada počinju i da se povlače, uz argument da ceo "aranžman" više nije vredan nikakvog novca.

"Može se dogoditi da novac više ne vredi tog angažmana", rekao je ukrajinski tužilac Belousov.

U jednom od mnogih videa koji se emituju sa ukrajinskih ratišta sumorna stvarnost "Vagnerovih" boraca jasno se vidi na snimku koji navodno prikazuje operacije te grupe. Naime, u jednom videu pogođeni "Vagnerov" plaćenik leži i umire, gotovo mirno, levom rukom držeći crnu zemlju. Oko njega je bojno polje s kojeg se diže dim uz mrtva tela i zapaljene olupine njihovih oklopnih vozila. Kroz dim se čuju povremeni pucnji.

"Oprosti, brate, oprosti", kaže vojnikov saborac lagano ga tapšući po leđima te dodaje: "Idemo odavde, ako nas pogode, ležaćemo pored njega."

(Kurir.rs/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track