DA JE TRAMP PREDSEDNIK, RATA U UKRAJINI NE BI BILO: Predsednik Brazila šokirao izjavom OVO ĆE MNOGO IZNERVIRATI BAJDENA
Foto: EPA / Joedson Alves

dugo se divi BIVŠEM PREDSEDNIKU SAD

DA JE TRAMP PREDSEDNIK, RATA U UKRAJINI NE BI BILO: Predsednik Brazila šokirao izjavom OVO ĆE MNOGO IZNERVIRATI BAJDENA

Planeta -

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da se rat u Ukrajini ne bi dogodio da je bivši američki predsednik Donald Tramp i dalje na funkciji, ali nije ponudio objašnjenje kako je on mogao da spreči sukob, naveo je Rojters.

Izjave desničarskog predsednika u intervjuu za magazin Veja mogli bi da pojačaju tenzije sa Vašingtonom jer Bolsonaro nastoji da pretekne levičarskog rivala Luiza Inasija Lulu da Silvu uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Brazilu 30. oktobra

Bolsonaro je rekao za Veju da je imao dobar lični sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u junu. Ali u napomenama koje će verovatno iznervirati Belu kuću, je rekao da se mnoga problemi koja trenutno muče svet ne bi dešavali da je Tramp i dalje predsednik.

"Neki misle da rata u Ukrajini ne bi bilo da je on i dalje na vlasti“, rekao je Bolsonaro. "Slažem se sa tim."

On nije izneo dalje detalje.

Bolsonaro se dugo divio Trampu i bio je među poslednjim svetskim liderima koji su priznali Bajdenovu pobedu, nakon što je ponovio Trampove lažne optužbe o američkoj izbornoj prevari.

Tramp je podržao Bolsonara na čelu prvog kruga predsedničkih izbora prošle nedelje, rekavši da je Bolsonaro bio „jedan od velikih predsednika bilo koje zemlje na svetu... koga poštuju svi širom sveta“.

Uprkos boljem učinku od očekivanog u prvom krugu, Bolsonaro je u intervjuu izazvao nove sumnje u sigurnost brazilskog glasačkog sistema, bez dokaza, raspirujući strah da bi mogao odbiti da prihvati poraz.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track