AMERIKANCI UBEĐUJU GRKE: Dajte Ukrajincima S-300! Vreme je da zamenite rusku sa NATO tehnikom! Atina: Ne možemo to iz 2 uslova
Foto: Printscreen YouTube/TV Zvezda

ponuda vašingtona

AMERIKANCI UBEĐUJU GRKE: Dajte Ukrajincima S-300! Vreme je da zamenite rusku sa NATO tehnikom! Atina: Ne možemo to iz 2 uslova

Planeta -

Rat u Ukrajini ubrzao je potpuno odvajanje oružanih snaga Grlke od sistema naoružanja ruske proizvodnje, jer kako vreme omiče postaje sve jasnije da ta država neće moći borbene sisteme koje je nabavila iz Rusije da održava, piše grčki list Katemerini.

U skladu sa ovom pričom, a prema pisanju ovog uglednog grčkog lista Vašington je nedavno izneo predlog Atini da se svi ruski oružani sistemi u sastavu grčke vojske zamene identičnim iz strukture NATO.

To se prevashodno odnosi na protivvazduhoplovne sisteme S-300 PMU-1 i TOR -M1, kao i OSA-AK, koji su prema analizi Vašingotna zastareli. Takođe Vašington je naveo i da ciklična zamena BMP-1 sa nemačkim Marderom može biti proširena.

Predlog SAD će otvoriti vrata za direktnu komunikaciju između vojski dve nacije i podrazumeva finansiranje putem resursa koji su trenutno dostupni Pentagonu, kao što je FMF (strano vojno finansiranje).

Predlog Ukrajine da se sistemi PVO obezbede u zamenu za njihovo održavanje u ukrajinskim fabrikama odbijen je iz dva glavna razloga.

Prvo, pošto Rusija još uvek ima ugovor o licenciranju krajnjeg korisnika, Grčka nije u mogućnosti da izvozi ovaj industrijski proizvod trećoj strani bez saglasnosti Moskve, što je verovatno nemoguće s obzirom na trenutnu situaciju. Štaviše, nejasno je da li je ukrajinska industrija sposobna da preuzme takav projekat dok je nacija još u ratu.

Drugo, Grčka ne može da stvara praznine u svom vazduhoplovstvu, posebno ako ne postoji mogućnost trenutne zamene. Ove argumente su u potpunosti razumeli i Amerikanci.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin pohvalio je stav Grčke i činjenicu da je nastavila sa razmenom BMP-1, dok je i dalje pružala projektile 155 mm za ukrajinsku artiljeriju.

U narednom periodu očekuju se razgovori između SAD i Grčke.

Kurir.rs/Katemerini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track