TRAŽI SE ŽIV! ONOGA KO GA UHAPSI ČEKA NAGRADA 250.000 DOLARA: FBI stavio šefa grupe VAGNER Jevgenija Prigožina na poternicu!
Foto: EPA/Sergei Ilnitskypool, screenshot FBI

optužen za mešanje u predsedničke izbore

TRAŽI SE ŽIV! ONOGA KO GA UHAPSI ČEKA NAGRADA 250.000 DOLARA: FBI stavio šefa grupe VAGNER Jevgenija Prigožina na poternicu!

Planeta -

Jevgenije Prigožin, biznismen i osnivač grupe "Vagner" stavljen je od strane Federalnog istražnog biroa FBI na njihovu poternicu.

FBI traži Jevgenija Viktoroviča Prigožina zbog njegove navodne umešanosti u zaveru za prevaru Sjedinjenih Država narušavanjem, ometanje i poništavanje zakonitih funkcija Savezne izborne komisije, Ministarstva pravde Sjedinjenih Država i Sjedinjenih Država od početka 2014. do 16. februara 2018. Prigožin je bio glavni finansijer Agencije za internet istraživanja (IRA) sa sedištem u Sankt Peterburgu. On je navodno nadgledao i odobravao njihovo političko i izborno mešanje. Operacije u Sjedinjenim Državama su uključivale kupovinu prostora američkog računarskog servera, stvaranje stotina fiktivnih onlajn ličnosti i korišćenje ukradenih identiteta osoba iz Sjedinjenih Država. Ove akcije su navodno preduzete da bi se dostigao značajan broj Amerikanaca u svrhu mešanja u politički sistem Sjedinjenih Država, uključujući predsedničke izbore 2016.

Jevgenij Prigožin
foto: screenshot FBI

Federalni nalog za hapšenje Jevgenija Viktoroviča Prigožina izdat je 16. februara 2018. u Okružnom sudu Sjedinjenih Država za Distrikta Kolumbija nakon što je optužen za zaveru radi prevare Sjedinjenih Država. Ako imate bilo kakvu informaciju u vezi sa ovom osobom, a nalazite se van Sjedinjenih Država, kontaktirajte najbližu američku ambasadu ili Konzulat. Ako ste u Sjedinjenim Državama, kontaktirajte svoju lokalnu kancelariju FBI-a ili FBI-jevu besplatnu dojavu na 1-800-CALL-FBI (1-800-225-5324). Takođe možete da pošaljete savet na mreži na tips.fbi.gov, navodi FBI.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track