TENZIJE MEĐU SAVEZNICIMA: Evropljani besni na Amerikance! Oni zarađuju od rata u Ukrajini, a nama prodaju sve skuplje!
Foto: Shutterstock

POBESNELI

TENZIJE MEĐU SAVEZNICIMA: Evropljani besni na Amerikance! Oni zarađuju od rata u Ukrajini, a nama prodaju sve skuplje!

Planeta -

Nekoliko visokih zvaničnika Evropske unije optužilo je Ameriku da profitira na ratu u Ukrajini, prodajući evropskim zemljama gas i oružje po skupljoj ceni, prenosi briselski portal Politiko, navodeći da je sve više zabrinjavajućih znakova da puca savez između zapadnih zemalja, čvrsto formiran nakon ruske invazije na Ukrajinu pre devet meseci.

Istorijska prekretnica

Citirajući evropske zvaničnike koji su želeli da ostanu anonimni, Politiko navodi da je kap u čaši prelio takozvani zakon o smanjenju inflacije, čije je donošenje najavio Džozef Bajden, predsednik SAD, a koji preti katastrofalnim posledicama po evropsku industriju.

- Ako razumno pogledamo, činjenica je da je Amerika država koja najviše profitira u ovom ratu, jer prodaje gas po višestruko većim cenama, kao i oružje. Zaista se nalazimo na istorijskoj prekretnici jer Amerika mora da shvati da se mišljenje javnosti menja u mnogim državama Evropske unije - rekao je jedan zvaničnik u Briselu.

On upozorava da visoka cena energenata, uz američke subvencije za domaće firme, može da okrene javnost u Evropi ne samo protiv podrške Ukrajini već i protiv samog transatlantskog saveza.

Bez ruskog gasa evropske zemlje se okreću američkom tečnom gasu, koji je skoro četiri puta skuplji od cene koju za njega plaćaju sami Amerikanci.

Takođe, očekuje se da će porasti i cena američke vojne opreme i oružja nakon što su brojne evropske zemlje ispraznile skladišta šaljući pomoć Ukrajini.

- Amerika nam prodaje svoj gas, koji je četiri puta skuplji kada pređe Atlantik. Naravno da su nam Amerikanci saveznici, ali kad nešto nije u redu, to mora jasno da se kaže - tvrdi Tjeri Breton, komesar EU za unutrašnju trgovinu. Na drugoj strani, u Vašingtonu tvrde da nemaju veze s rastom cena američkog gasa, već da se radi o odlukama privatnih kompanija na slobodnom tržištu.

EU priprema odgovor

Već sama razlika u ceni energenata dovoljna je da podstakne kompanije koje zavise od velikih količina energenata da svoje buduće investicije usmere u SAD i napuste Evropu. Uz to, subvencije najavljene novim zakonom predsednika Bajdena od 369 milijardi dolara izazvale su paniku u Briselu.

- Zakon o smanjenju inflacije promenio je sve. Da li je Vašington i dalje naš saveznik ili nije - upitao je jedan evropski diplomata.

EU priprema svoj odgovor na provokaciju iz SAD. Male su šanse da će se pokrenuti otvoreni trgovinski rat, a jedino što Briselu preostaje kao odgovor da se pokrene sopstveni program velikih subvencija kako bi se podstakle evropske firme da ostanu u Evropi.

Darko Obradović: Amerika će dugoročno profitirati

Darko Obradović, stručnjak iz Centra za stratešku analizu, kaže za Kurir da je rat u Ukrajini potvrdio stratešku ulogu Amerike u odbrani Evrope:

- Jedino SAD mogu da dignu 400.000 vojnika i pošalju ih bilo gde u svetu. Zapadna vojna industrija, pre svega američka, dugoročno će profitirati jer će zapadno, tj. američko oružje, kupovati i oni koji su ranije kupovali rusko naoružanje, a sada to više ne mogu. Obradović podseća i na izjavu Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, koji je rekao da Ukrajinci krvlju plaćaju cenu rata i da u zemljama članicama NATO ne treba da se obaziru na cene energenata.

- Evropa ima mehanizme da prebrodi krizu izazvanu ruskom agresijom na Ukrajinu, baš kao što je i 2008. prebrodila veliku ekonomsku krizu. Amerika je sa 5,6 odsto svog vojnog budžeta, koliko se procenjuje da iznosi vojna pomoć za Ukrajinu, napravila Rusiji štetu između 100 i 150 milijardi dolara. Ruska agresija na Ukrajinu je u centar vratila vrednosti tržišta. Ne očekujem da će doći razdora na relaciji Vašington-Brisel.

Dragoslav Rašeta: Evropa traži krivca za svoje greške

Dragoslav Rašeta, analitičar iz organizacije Novi treći put, smatra da neće doći do pucanja saveza na relaciji SAD i EU i da evropski političari traže opravdanje za 40 godina vođenja pogreške politike:

- Političarima u Evropi se obila o glavu katastrofalno vođena politika zavisnosti od sovjetskog, pa od ruskog gasa. Još od ere Ronalda Regana sve do ere Angele Merkel ekonomije evropskih zemalja su se zasnivale na jeftinim energentima sa istoka. Sada kada njih više nema, oni traže krivca umesto da su na vreme našli alternativu kupujući gas iz Alžira, Libije ili Azerbejdžana. Rašeta smatra i da neće isključivo američka vojna industrija profitirati od rata u Ukrajini:

- Što se prodaje oružja tiče, profitiraće vojne industrije onih zemalja čije se oružje pokaže kao dobro na ratištu u Ukrajini. Pre svih tu mislim na Norvešku i Tursku. Takođe, baltičke i nordijske zemlje imaju i dalje čvrst i jedinstven stav o pitanju Ukrajine.

Kurir.rs

Štampano izdanje 27.11.2022.
foto: Kurir

OČISTITE ORGANIZAM NA PRIRODAN NAČIN - Ne propustite SUTRA NOVI BROJ MAGAZINA STIL

poklon
foto: Kurir

Sutra dobijate na poklon magazin Stil uz dnevno izdanje novina Kurir!

I ovog vikenda u vašem omiljenom ženskom magazinu očekuju vas brojne rubrike: vesti iz sveta kulture, umetnosti i zabave, intervjui sa zanimljivim ličnostima, saveti i preporuke iz oblasti zdravlja, lepote i mode, a neizostavni su provereni recepti, zanimljive priče o putovanjima i nedeljni horoskop.

Čitajte u novom broju magazina Stil kako da očistite organizam na prirodan način. Poslušajte savete prim. dr Biljane Marjanović i neće vas pratiti tegobe i bolovi.

Kantautorka Sara Jo ekskluzivno za Stil otkriva koje je važne životne lekcije naučila otkako je zagospodarila muzičkom scenom, a možete i vi da ih usvojite.

Saznaćete i šta je Linda Evans, nenadmašna Kristl iz „Dinastije“, sebi poklonila za 80. rođendan nakon brojnih uspona i padova.

Prava dama zna kako da izgleda lepo: Stil vam poklanja podsetnik na šta treba obratiti pažnju kad je oblačenje u pitanju da ne biste delovali kičasto i jeftino.

Stil vas upućuje i šta treba da uradite kako vam se kuća, jer stiže zima, ne bi pretvorila u Sibir, a u magazinu ćete naći i recepte za savršena jela sa slaninom, savete kako da vam u vreme slava kolačići dugo ne izgube svežinu, predloge gde da odete naredne nedelje, horoskop...

Ne propustite sutra novi broj magazina Stil!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track