VI STE AMERIKANCI? DOŠLI STE DA ŠIRITE SODOMIJU? Neonacista snimao kako BRUTALNO PROVOCIRA marince u Poljskoj (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

uvrede

VI STE AMERIKANCI? DOŠLI STE DA ŠIRITE SODOMIJU? Neonacista snimao kako BRUTALNO PROVOCIRA marince u Poljskoj (VIDEO)

Planeta -

Američka vojska pohvalila je uzdržanost mladih američkih vojnika koje je rasistički i homofobični neonacista verbalno zlostavljao u tržnom centru u Poljskoj, prenosi Jutarnji list.

Ceo incident snimila je osoba koja ih je provocirala, a snimak je, očekivano, ubrzo postao viralan na društvenim mrežama. Osoba ih na početku pita da li su iz Amerike, na šta su vojnici odgovorili potvrdno. Bio je to neposredan povod da kamerman počne da vređa, govoreći da šire sodomiju, kulturu Džordža Flojda, a pomenuo je i transrodnu pomoćnicu državnog sekretara Rejčel Liland Levin.

U početku su se vojnici smejali provokacijama, a kasnije su počeli da ignorišu provokatora. Okrenuli su mu leđa, pa je snimatelj odlučio da nastavi sa rasističkim uvredama. Rekao im je da brane zemlju u kojoj nema smisla biti državljanin, jer je svaki Meksikanac koji je prešao granicu odmah postao jedan od njih.

Vojnici su na kraju postali frustrirani, ali su hodali u parovima i smirivali jedni druge. Kao poslednji pokušaj, pošto je grupa već izlazila iz zgrade, snimatelj je odlučio da napadne afroameričkog vojnika, rekavši mu da se kloni belkinja i da je mešanje ljudi različitih rasa nekada bilo zločin u njihovoj zemlji. Užasnuti vojnik se nakratko okrenuo prema njemu, ali mu je drugi vojnik stavio ruku na leđa i poveo ga prema izlazu.

Provokator je nastavio svoj rasistički napad i počeo da im govori uvredljive fraze iz američke istorije, koje su korišćene tokom ropstva. U tom trenutku jedan od vojnika se okrenuo ka snimatelju, na šta ga je Afroamerički vojnik potapšao, ohrabrio i uputio nazad ka izlazu. Na kraju im je provokator rekao da ovde nisu dobrodošli.

Portparol američke vojske Terens Keli pohvalio je reakciju mladih vojnika.

- Vojska SAD očekuje da se svi vojnici pridržavaju vojnih vrednosti, na dužnosti i van njih. Pohvaljujemo sve vojnike koji pokazuju disciplinu i uzdržanost kada se suoče sa provokativnim ponašanjem, rekao je ponosno.

Iako još nije utvrđeno o kome se radi, mnogi smatraju da je za verbalno zlostavljanje odgovoran Džon Minadeo mlađi, koji je ranije hapšen zbog sličnih skandala.

U septembru je uhapšen u Aušvicu jer je nosio ogrlicu sa kukastim krstom i pozirao sa nepristojnim transparentima.

Ranije je već objavio drugi snimak na kome verbalno napada čoveka iz Južne Azije. Upoznao ga je u jednom trgovačkom centru u Varšavi i počeo da se pita zašto je tamo i da li misli da može tek tako da pokrene invaziju na Poljsku, pošto ih u Americi već ima previše. Rekao mu je da se vrati u svoju zemlju i nazvao ga parazitom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track