I U KAZAHSTANU PONOVO KLJUČA: Na ulice izašli protivnici Tokajeva! Ponovo sukob sa policijom! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

Obojena revolucija

I U KAZAHSTANU PONOVO KLJUČA: Na ulice izašli protivnici Tokajeva! Ponovo sukob sa policijom! VIDEO

Planeta -

Samo što je završena svečana ceremonija na kojoj je stari poredsednik Kazahstana Kasem Žomart Tokajev započeo svoj drugi sedmogodišnji mandat , na ulicama glavnog grada Astane izbili su neredi, onih koji je protive Tokajev na čelu ove velike bivše sovjetske republike.

Na ulice je izašala poveća grupa demonstranata, posle čega je intervenisala policija, a došlo je do sukoba. Inače ovde valja podsetiti da su pre nešto manje od godinu dana decembra 2021. u Kazahstanu izbili neredi u kojima su građani tražili od Tokajeva da npusti funkciju predsednika, a u januaru ove došlo je do intervencije ruskih specijalnih jednica koje su obuzdale nemire i povratile red u državu zajedno sa snagama bezbednosti te države.

Kako se navodi poučeni iskustvoima od prethodnih demonstracija polijija je u trenutku kada je krenulo razbijanje demonstacija momentalno ometala mobilnu telefoniju, a čak je bio jedno vreme ograničen i pristup interentu.

Tokajev je na svečanoj cremoniji održanoj u subotu rekao da će držati državne interese „pre svega“ i obećao da će učiniti „sve što je moguće“ da ispuni očekivanja naroda, „da izgradi pravedan Kazahstan“.

Govoreći o spoljnoj politici, Tokajev je rekao da će se njegova administracija fokusirati na „uzajamno korisnu saradnju i strateško partnerstvo“ sa susednim zemljama -- drugim zemljama Centralne Azije, kao i Rusijom i Kinom.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track