ŠTA ZA TAJVAN I KINU ZNAČI POBEDA KUOMINTANGA? Tajvancima dosta ratnih igara i zaoštravanja sa Pekingom, sve veći RIZIK OD RATA
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

PORAZ VLADAJUĆE STRANKE

ŠTA ZA TAJVAN I KINU ZNAČI POBEDA KUOMINTANGA? Tajvancima dosta ratnih igara i zaoštravanja sa Pekingom, sve veći RIZIK OD RATA

Planeta -

Opoziciona partija Kuomintang odnela je ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Tajvanu u subotu. Osvojila je 13 mandata u 21 gradu i okrugu, dok su kandidati vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) uspeli da osvoje samo 5, prenosi TASS.

Još dva mesta su, prema konačnim podacima Centralne izborne komisije, pripala su nezavisnim kandidatima.

Glavna borba se odvijala za glasove u šest posebnih opština u kojima živi oko 70 odsto stanovništva ostrva. Kuomintang je uspeo da dobije četiri mesta odjednom, uključujući Tajpej, kao i Sinbej, Taojuan i Tajčung. Štićenici DPP-a pobedili su samo u Tajnanu i Kaosjungu, koji se nalaze na jugu ostrva.

Tajvan
foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Predsednica tajvanske vlade Cai Ing-ven podnela je u subotu uveče ostavku na mesto predsednika vladajuće stranke, okrivljujući sebe za poraz. Glasanje u gradu Čiaji odloženo je za 18. decembar zbog smrti jednog od kandidata. Međutim, i tamo će, prema svim prognozama, pobediti predstavnik Kuomintanga.

Značaj izbora

Iako gradonačelnici ne učestvuju u određivanju spoljnopolitičkih prioriteta Tajvana, aktuelni izbori su bili od velikog značaja za dalji razvoj unutrašnje političke situacije na ostrvu. Oni su u velikoj meri predodredili dalje poravnanje snaga uoči izbora novog šefa tajvanske administracije u januaru 2024. godine. Glasanje je bilo ozbiljan test za vladajuću stranku, pokazujući da njena popularnost opada.

Naprotiv, Kuomintang dobija šanse da se vrati na vlast. Naravno, ovo će igrati na ruku Pekingu i takođe može smanjiti tenzije između obala Tajvanskog moreuza, koje su se pojačale nakon što je administracija Tajpeja 2016. godine. koju je predvodila Cai Ing-ven, odbila da prizna fundamentalni princip „jedne Kine“. Odnosi između Pekinga i Tajpeja počeli su da se grade na ovom principu već pod Kuomintangom, koji je inicirao približavanje trgovinskih i ekonomskih veza sa NR Kinom. Međutim, sada su svi bilateralni kontakti zamrznuti, a rizik od vojnog sukoba je povećan

Uzroci oštećenja DPP

Posmatrači ukazuju na nekoliko razloga za uspeh Kuomintanga na ovim izborima. Prvo, većina stranačkih kandidata kandidovala se za drugi mandat sa iskustvom i političkim resursima. U međuvremenu, DPP je morao da nominuje novajlije na sedam mesta. Među razlozima za poraz DPP-a, prema Cheng Fangiuu, vanrednom profesoru Odseka za političke nauke na Univerzitetu Soočov u Tajpeju, bio je faktor pandemije.

Očigledno je da je DPP morao da plati nezadovoljstvo ljudi vezane za dugoročne restrikcije zbog korona virusa i rezultirajuće pogoršanje ekonomske situacije, posebno u sektoru usluga.

Kina, Tajvan
foto: Shutterstock

Pored toga, mnogi birači su nezadovoljni politikom vladajuće stranke, jer je ona dovela do naglog zaoštravanja odnosa sa kontinentalnom Kinom i povećala pretnju vojnog sukoba u regionu. Tenzije su porasle nakon što su ostrvske vlasti pristale da budu domaćini predsednici Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi 2-3. avgusta u Tajpeju. Nakon toga, Narodnooslobodilačka vojska Kine (PLA) započela je velike vojne vežbe u regionu i sada ih redovno održava. Samo u poslednja 24 sata, tajvansko odeljenje za odbranu primetilo je četiri broda mornarice PLA i osam aviona, uključujući dva strateška bombardera H-6 u regionu pored ostrva.

Najvećim kineskim ostrvom Tajvan od 1949. godine upravlja sopstvena administracija, ali Peking ga i dalje smatra sastavnim delom ujedinjene zemlje i traži eventualno ponovno ujedinjenje.

Drugi faktor koji je uticao na glasanje, kako je primetio jedan od eksperata na radiju, bila je želja birača da spreče postojanje monolitne vlasti, i da kroz sistem provere i ravnoteže stvore neku vrstu poluge lokalne vlasti. o centralnoj vladi Tajvana.

Istovremeno, uprkos rezultatima glasanja, situacija sa odnosom snaga za „predsedničke“ izbore 2024. godine može se ipak promeniti pod uticajem niza faktora. Očigledno, predstoji ozbiljna borba u domaćoj političkoj areni, a obe stranke još uvek imaju manevarskog prostora u pokušaju da namame glasače.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track