T-90M UOČEN U SVATOVU: Rusi ponovo ubacuju u borbu modernizovane tenkove VIDEO
Foto: Printscreen

sukob u ukrajini

T-90M UOČEN U SVATOVU: Rusi ponovo ubacuju u borbu modernizovane tenkove VIDEO

Planeta -

Sukobi oko Svatova ne miruju uprkos kiši, a sa sunčanim zracima i prestankom padavina krenule su i ozbiljnije borbe. Poslednjih dana uočen je opet tenk T-90M u kombinaciji sa BVP -2 sa topom kalibra 30 mm.

Za sada ovih tenkova nema mnogo. Nemoguće je dobiti procenu koliko zaista ovih tenkova je Rusija angažovala, ali se nagađa da se po jedan ili nekoliko ovih oklopnjaka ubacuje i koristi za napade i u akcijama protiv ukrajinske vojske.

Ratni dopisnik RT Murad Gazdiev je inače novinar koji je prvi koji sa terena donosio snimke teških borbenih vozila BMPT Ramka i tenkova modernizovanih T-90 koga na jednom od najnovijih snimaka vidimo u borbenim dejstvima.

Tenkovi, tenk, Rusija
foto: Printscreen

Tenk T-90M „PRORIV-3“

Tenk je javnosti prvi put prikazan na Dan tenkista 9. septembra 2016. godine u sklopu promocije projekta pod nazivom „PRORIV -3“, odnosno „Proboj“, sa kojim se označava proces modernizacije oklopnih jednica ruske vojske. Tad je saopšteno da će 400 tenkova T-90 u verziji A biti modernizovano u verziju M. Projekat modernizacije obuhvatio je novi top, elektroniku, oklopnu zaštitu kako pasivnu, tako i aktivnu, pa je tenk sa 46 tona dostigao posle modernizacije težinu skoro od 50 tona. Uprkos tome ovaj tenk je lakši i od Nemačkog Leoparda 2, američkog Abramsa M1 A2/SEP, Francuskog Leklerka….

Stručnjaci iz konstruktorskog biroa Transmaš na tenk su ugradili novi top 2A82-1M ugrađen i na novi ruski tenk Armata, Međutim neki poznavaoci tenkova tvrde da se radi o novom topu jer ima odvodnik barutnih gasova, koji Armata nema. Tenk ima komplet od 45 granata,, ugrađena je protiv oklopna laserski vođena raketa „refleks M“ koja može da uništi protivnički tenk na daljini od 5 kilometara. Raketa probija debljinu oklopa do 1.200 mm.

Oklopna zaštita

Tenk je dobio i sistem aktivne zaštite, koji je ugrađen na tenk armata „afganit“ i “ malahit“. Kao pasivnu zaštitu tenk je dobio modlularni dodatni oklop „relikt“, koji smanjuje probojnost potaklibarnih projektila za 40 posto, a prodor i ubojnost kumulativnih i do 70 posto. Debljina dodatnog oklopa kreće se u zavisnosti gde je postavljen od 450-950 mm s tim da je najveća koncentracija na čelu i na boku tenka. Sa osnovnim oklopm i dodatnim debljina oklopa modernizovanog tenka kreće se oko 1.500 mm. Po prvi put T-90M dobio je i viseću mrežu za zaštitu od prodora kumulativnih projektila, a iskustva iz Sirije ukazala su da je najveći broj pogodaka u tenk bio upravo na spoju tela i kupole tenka.

Tenk je dobio i novu municiju potaklibarna probija debljinu oklopa 900 mm.

Posada u unutrašnjosti dobila je zaštitu od kelvara što umanjuje prodor projektila u tenk i sprečava smrt posade ili je svodi na minimum.Tenk je opremljen i sa elementima radioelektonskog ometanja što smanjuju lokatorima brzu detekciju tenka.

NE PROPUSTITE

OVAKO JE UNIŠTEN SUPERTENK NOVE GENERACIJE Rusku zver T-90M vrednu skoro 5 MILIONA EVRA ukrajinska vojska digla u vazduh VIDEO

Od dodatnog naoružanja tenk ima dva mitraljeza kalibra 7,62 mm PKT-M i jedan 12,7 mm u sastavu daljinske upravljive borbene stanice „KORD MT“

Od dodatne opreme tenk ima novi SUV, laserski daljinomer bezbedan za oči nišandžije i laserski emiter za protivoklopne rakete. Nišandžija ima nišansku spravu sa termovizijskim kanalom nove generacije, TV kanalom CCDL i pomoćnu nišansku spravu za dnevne uslove.

Značajan segment izmene urađen je u zaštiti projektila u obrtnom transporteru automatskog punjača, razmeštaju goriva. Tenk ima ugrađene ometače protivtenkovskih mina i IED mina. Pod tenka u odnosu na T 90 je ojačan dodatnom čeličnom pločom s čime se smanjuje ili ublažava opasnost od eksplozije protivtenkovske mine.

Pogon

U tenk je ugrađen jači dizel motor jačine 1.130KS koji omogućava da tenk postigne brzinu od 50 kilometara na čas. Maksimalni radijus kretanja je do 550 kilometara. Transmisija je automatska, a vozač tenkom upravlja uz pomoć volana a ne poluga. Tenk ima ugrađen i uređaj za praćenje rada svih električnih sklopova u tenku kako bi navreme uočio kvarove ili otkaze pojedinih sistema. Tenk imam sistem za klimatizaciju i grejanje, kao i novu NHB taštitu, uređaj za trenutnu detekciju i gašenje požara.

Posada tenka ima pancirne radne kombinezone tipa „Ratnik“.

Početkom 2019 ruskoj vojsci je isporučen bio jedan bataljon tih tenkova odnosno 42 tenka od čega je 10 bilo novoproizvedenih T-90, a ostali su bili tenkovi koji su bili u operativnoj upotrebi. Državni program nabavke naoružanja predviđa da do 2025 u ruskoj vojsci je trebalo da bude modernizovano 200 ovih tenkova. Prema nekim procenama cena jednog ovakvog tenka kreće se oko 4,5 miliona dolara.

Proverenost rada modernizovanog tenka proverenen je na vojnima manevrima Zapad 2017, 2018 ,2019 i 2022. koja je održana uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Navodna cena ovog tenka procenjena je na 4,5 miliona dolara.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track