Najnovije vesti

KINA ODGOVORILA NA NOVU INDO-PACIFIČKU STRATEGIJU KANADE: Odigrali ste sramotnu ulogu, suočićete se sa sramnim neuspehom
Foto: Shutterstock

otava ugrožava mir

KINA ODGOVORILA NA NOVU INDO-PACIFIČKU STRATEGIJU KANADE: Odigrali ste sramotnu ulogu, suočićete se sa sramnim neuspehom

Planeta

Iz kineske ambasade u Kanadi poručili da Otava svojim pristupom ugrožava regionalnu stabilnost i mir i pozvali vlasti da prekinu s političkim manipulacijama

Pojedine zapadne zemlje, koje potkopavaju međunarodni poredak i suverenitet drugih država, istinske su svetske sile koje ugrožavaju svetski mir, a Kanada je, u tom smislu, odigrala sramotnu ulogu, saopšteno je iz Ambasade Narodne republike Kine u Kanadi.

Diplomatsko predstavništvo reagovalo je povodom objavljivanja kanadske Indo-pacifičke strategije u kojoj se navodi da je Kina "remetilačka svetska sila", da želi da oblikuje međunarodni poredak u skladu sa "interesima i vrednostima koji sve više odstupaju od naših", zbog čega Kanada najavljuje veće vojno i obaveštajno prisustvo u regionu.

Kina snažno odbacuje ovakve navode i klevetničke ocene koje su o njoj izrečene u kanadskoj strategiji, rekao je portparol ambasade, a preneo je "Global tajms".

Džastin Trudo
foto: EPA

On je istakao da Kanada na potpuno pogrešan način tumači kinesku domaću i međunarodnu politiku, a na potpuno je pogrešnom tragu kada govori o vođstvu Komunističke partije Kine, ugrožavanju kineskih nacionalnih interesa i izazivanja geopolitičkih sukoba u regionu.

"Dani kada su zapadne države naređivale zemljama u razvoju odavno su prošli. Kina neće tolerisati nikakvo spoljašnje mešanje u pitanja u vezi sa Tajvanom, Hong Kongom i regionom Sinđan", naglašavaju u kineskoj ambasadi.

Pokušaji da se odvoji kineska vlada od svog naroda samo otkrivaju kanadsko nepoznavanje Kine i osuđeni su na propast.

Kanada se poziva da prestane da sabotira regionalni mir i stabilnost, kao i da prekine sa političkom manipulacijom pitanja u vezi sa Kinom.

"U suprotnom, suočiće se sa sramnim neuspehom i snažnim kontramerama kineske strane", naveli su iz diplomatskog predstavništva.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja