KOLIKI SU VOJNI GUBICI RUSIJE: Najviše stradalih u prva dva meseca rata zbog loše komunikacije i logistike!
Foto: EPA/ARKADY BUDNITSKY

Kremlj rezervisan oko javnog iznošenja podataka

KOLIKI SU VOJNI GUBICI RUSIJE: Najviše stradalih u prva dva meseca rata zbog loše komunikacije i logistike!

Planeta -

Kremlj je rezervisan oko javnog iznošenja podataka u vezi sa vojnim gubicima u Ukrajin

Predsednik Rusije Vladimir Putin navodno je izgubio više od 1.500 vojnih oficira, uključujući skoro 160 generala i pukovnika, otkako je Rusija napala Ukrajinu pre devet meseci, prema podacima koji odražavaju nalaze nezavisnih istraga.

Kremlj je rezervisan oko javnog iznošenja podataka u vezi sa vojnim gubicima u Ukrajini. Poslednje podatke dao je u septembru ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, koji je rekao da je Rusija izgubila 5.397 ljudi u ratu, što je daleko manje od zapadnih procena.

Tako je, na primer, američki general Mark Mili sugerisao ranije ovog meseca, dok su se Rusi povlačili iz Hersona, da su snage Moskve i Kijeva pretrpele više od 100.000 žrtava od početka rata.

"Imamo preko 100.000 poginulih i ranjenih ruskih vojnika. Ista stvar verovatno i na ukrajinskoj strani. Mnogo ljudske patnje", rekao je Mili, procenjujući da je oko 40.000 ukrajinskih civila takođe izgubilo živote, a još 15 do 30 miliona je raseljeno.

Na prvi pogled, američka procena ruskih gubitaka izgleda slična onoj koju je u nedelju dao Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, koji je tvrdio da je ubijeno 87.310 ruskih vojnika - uključujući 600 u prethodna četiri dana.

Međutim, analiza američkog Centra za pomorsku analizu sugeriše da na svakog ruskog vojnika koji pogine tokom rata u Ukrajini, između tri do četiri njihova sunarodnika budu ranjena na bojnom polju - što ukazuje na značajnu razliku u broju poginulih koje navode Kijev i Vašington.

Pored zvaničnih kanala, istražitelji su takođe pomno pratili rat u Ukrajini, pretražujući društvene mreže i druge javno dostupne informacije kako bi pratili i sastavljali dokaze o razvoju događaja na bojnom polju.

Prema jednom takvom zbiru, sastavljenom na Tviter nalogu sa oznakom KilledInUkraine, koji često uključuje linkove do ruskih članaka i objava na društvenim mrežama koji potvrđuju ruske žrtve dodate na njenu javnu listu, Moskva je sada izgubila više od 1.500 oficira.

Na listi navodnih ruskih gubitaka, koje je u ponedeljak citirao ukrajinski pukovnik Anatolij Štirlic Stefan, nalazi se više od 150 pukovnika i potpukovnika, 205 majora, 296 kapetana i skoro 500 starijih potporučnika.

ruski vojnici
foto: EPA/ARKADY BUDNITSKY

Što se tiče najviših činova, na listi se nalazi osam general-majora i dva general-potpukovnika, ali navodi da je samo pet od tih smrti - svi koji pripadaju onima koji imaju prvu titulu - potvrđeno. Nekoliko od ovih gubitaka visokog profila je naširoko objavljeno u međunarodnim medijima.

Nalazi zapanjujuće podsećaju na nezavisnu istragu koju su prošle nedelje objavili BBC Rusija i ruska medijska kuća Mediazona, a koja je prebrojala smrt oko 9.311 ruskih vojnika, na osnovu potvrđenih izvora koji imenuju preminule - od kojih su 1.449 navodno ruski oficiri.

Njihova zajednička istraga je otkrila da je većina navedenih visokih oficira umrla u prva dva meseca rata - kada je ruska vojska posebno teško stradala zbog loše komunikacije i logistike.

Ali mediji su izvestili da je stopa žrtava i dalje veoma visoka među mlađim oficirima, od kojih su mnogi mladi i neiskusni, i koji umiru nekoliko puta većom stopom od stope njihovih potčinjenih.

BBC i Mediazona procenjuju da njihov spisak čini samo 40 do 60 odsto ruskih vojnika koji su zaista sahranjeni u Rusiji, na osnovu procene situacije na oko 600 groblja, i sugerišu da njihovi nalazi podržavaju broj od 100.000 koji je nedavno dao Mili u Njujorku.

Nakon povlačenja iz Hersona, Putinove trupe su poslednjih nedelja intenzivirale napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Institut za proučavanje rata sugerisao je u subotu da su operacije na obe strane u "kritičnim oblastima fronta" na jugu i istoku Ukrajine "zaglavljenje" zbog jake kiše i blata.

Međutim, Institut sugeriše da bi borba ponovo mogla da se intenzivira nakon što niske temperature zalede zemlju i omoguće lakše kretanje.

Uoči ruskog Dana majki u nedelju, Putin se prošle nedelje sastao sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini, rekavši im da on i celo rusko vođstvo dele njihov bol.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track