OSNIVA SE HAŠKI SUD ZA RUSKE RATNE ZLOČINE? FON DER LAJEN NAJAVILA: EU traži međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani tribunal
Arhivska fotografija, Foto: FEPA / RANCISCO SECO / POOL

Ukrajina se zalaže za stvaranje

OSNIVA SE HAŠKI SUD ZA RUSKE RATNE ZLOČINE? FON DER LAJEN NAJAVILA: EU traži međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani tribunal

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

"Spremni smo da počnemo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani sud", rekla je fon der Lajen, a prenosi Rojters.

Kako je dodala, EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu, tako da predlaže osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti "zločine agresije Rusije", prenose Novosti pisanje Tanjuga.

Ukrajina se zalaže za stvaranje specijalnog tribunala za krivično gonjenje ruskih vojnih i političkih lidera koje smatra odgovornim za početak rata.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu pokrenuo je sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinama nekoliko dana nakon početka napada Rusije 24. februara, ali nema nadležnost da krivično goni u Ukrajini.

Rusija negira da su na meti njenih napada civili.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track