RUSKI MAFIJAŠ POZVAO LJUDE DA IZAĐU NA ULICE: "Bande gadova dolaze na vlast, znate li šta će tražiti I OD KOGA?" (VIDEO)
Foto: Printscreen/twitter

upozorio na promenu moći

RUSKI MAFIJAŠ POZVAO LJUDE DA IZAĐU NA ULICE: "Bande gadova dolaze na vlast, znate li šta će tražiti I OD KOGA?" (VIDEO)

Planeta -

Ruski mafijaški šef upozorio je civile na "promenu moći" u zemlji, rekavši da će osuđenici koje je grupa Vagner, ruska privatna plaćenička vojska, regrutovala za rat predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, na kraju izazvati rasulo u društvu.

U apelu putem video zapisa, koji je tokom meseca kružio društvenim mrežama, muškarac predstavljen kao Griša Moskovski govorio je protiv Jevgenija Prigožina, Putinovog saveznika i osnivača grupe Vagner, te čečenskog vođe Ramzana Kadirova, rekavši da oni stvaraju dve moćne grupe. Taj Griša Moskovski je pozvao građane Rusije na oprez, kako prenosi Njuzvik.

- Sada se u Rusiji formiraju dve bande. Dve bande, jedna banda je ona grupe Vagner, a druga je Kadirovljeva. Na delu je promena vlasti u Rusiji. Koje su bande gadova i koje će doći na vlast. Ali to neće doneti dobro Rusiji i Rusima – rekao je.

Griša Moskovski je ukazao na činjenicu da je grupa Vagner regrutovala veliki broj zatvorenika za Putinov rat u Ukrajini. Ta jedinica plaćenika regrutovala je borce u kažnjeničkim kolonijama u udaljenim regijama Rusije, prema rečima Olge Romanove, vođe nevladine organizacije za prava zatvorenika Russia Behind Bars.

Istraživačka nezavisna novinska kuća Important Stories (iStories) nedavno je otkrila da se ruskim zatvorenicima u Sankt Peterburgu nudi sloboda i novac ako pristanu da učestvuju u ratu.

Rođaci zatvorenika koji služe kaznu u tom gradu izjavili su za iStories da grupa Vagner i tamo, kao što je činila u nizu kažnjeničkih kolonija, nudi 200.000 rubalja (3.500 dolara) i amnestiju u zamenu za šest meseci "dragovoljnog" učestvovanja u borbama u ukrajinskoj regiji Donbas, ukoliko prežive.

- Verujte mi, zamislite samo ko su Vagnerovci. Svi bivši osuđenici koji su imali 20, 15, 18, 19 godina, koji su silovali, ubijali i vršili svakovrsno nasilje. A sada su slobodni i žele da jedu, žele da zarade i žele da se osećaju dobro. A od koga će tražiti da im obezbedi? Od vas, običnih Rusa – rekao je Moskovski.

"Nemaju šta da izgube"

U međuvremenu, Kadirov je podržao Prigožina u njegovoj kritici načina na koji se vodi rat u Ukrajini, a čini se da su zauzeli strane i stoje jedni uz druge u retkim izrazima neslaganja sa situacijom, što bi moglo da ukaže na to da se mogu pojaviti raskoli unutar Kremlja.

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Metzel

Američki istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISV) takođe je krajem oktobra ocenio da bi Prigožin i njegova vojna grupa mogli da „predstavljaju pretnju Putinovoj vladavini”.

Moskovski je, pak, pozvao ruske civile da dignu glas i osiguraju da ni Prigožin ni Kadirov ne dođu na vlast.

- Dakle, dok ćutite, u Rusiji će biti sve gore i gore. Zato vas molim, zarad običnih ljudi, izađite na ulice i pobrinite se da ne dođu na vlast. Ako dođu na vlast, biće problema u celoj Rusiji. Nemaju šta da izgube. Ti Vagnerovci, ti Kadirovci nemaju šta da izgube -zaključio je Griša Moskovski.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track