BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE JE OTVORILO PANDORINU KUTIJU Lavrov: "Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom"
Foto: EPA / Yuri Kochetkov

principi hladnog rata

BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE JE OTVORILO PANDORINU KUTIJU Lavrov: "Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom"

Planeta -

Neće biti obnavljanja prethodnih odnosa sa Zapadom sa kojim je saradnja moguća jedino zasnovana na novim principima, izjavio je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za štampu o evropskoj bezbednosti, preneo je TASS.

Lavrov je naveo da se NATO vratio principima Hladnog rata jer želi da drži Ruse van Evrope, a Amerikance u Evropi, i nalašava da je cela Evropska unija sada pod kontrolom SAD, prenose RIA Novosti.

Sergej Lavrov
foto: EPA / Maxim Shipenkov

"Sećamo se kako je nastao NATO: kada je prvi generalni sekretar alijanse, gospodin Ismej smislio formulu "Držite Ruse podalje od Evrope, Amerikance u Evropi, a Nemce pod kontrolom". Šta se sada dešava apsolutno znači vraćanje NATO-a onim konceptualnim prioritetima koji su razvijeni pre 70 godina", rekao je Lavrov, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

On je podsetio i da je bombardovanje Jugoslavije otvorilo Pandorinu kutiju i zgazilo međunarodno pravo, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, Zapad sve više uvlači Ukrajinu u NATO, "što je bila očigledna crvena linija, čega su svesni već dugi niz godina", prenose RIA Novosti.

"Predložili smo da se odustane od širenja NATO-a i da se dogovorimo o konkretnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, Rusiju i EU. Nije bilo diskusije na naš poziv na kreativan pristup ovoj situaciji. Rečeno nam je samo jedno: svaka zemlja, pre svega Ukrajina, ima pravo da uđe u NATO i niko tu ne može ništa da uradi", istakao je Lavrov.

Sergej Lavrov
foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Lavrov je rekao da Moskva nije tražila razgovore sa Ukrajinom, ali je spremna da sasluša drugu stranu.

"Stalno nas optužuju da tražimo neku vrstu pregovora da bismo dobili na vremenu iako mi nikada nismo tražili bilo kakve pregovore, ali smo uvek govorili da ako neko ima interes za pregovaračko rešenje, spremni smo da saslušamo", rekao je šef ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov navodi da je švedsko predsedavanje OEBS-om bila "priprema za sahranu" te organizacije, dok je Poljska ove godine vredno radila na "kopanju groba OEBS-a", prenosi TASS.

"Švedska je prošle godine bila predsednica OEBS-a. Već tada su Šveđani počeli otvoreno da deluju ne kao pošteni posrednici, već kao aktivni učesnici zapadne politike u OEBS-u sa ciljem da se OEBS podredi interesima Sjedinjenih Američkih Država i Brisela. U stvari, Šveđani su počeli da pripremaju sahranu OEBS-a, a naše komšije Poljaci ove godine su vredno radile da iskopaju grob toj organizaciji i unište sve što je još ostalo od kulture konsenzusa", rekao je Lavrov.

0697965392, Sergej Lavrov
foto: - / Sputnik / Profimedia

Lavrov je naglasio da će se Rusija boriti da osigura da ljudi koji promovišu mizantropsku ideologiju u Ukrajini i Evropi odu u penziju.

Prema njegovim rečima, ako evropska diplomatija, "pompezno poziva na odbranu Ukrajine" uz opravdanje da "brani evropske vrednosti", "onda ne bi trebalo da imamo ništa zajedničko sa takvom diplomatijom".

Lavrov se dotakao i izjave pape Franje o brutalnosti Čečena, za koju je rekao da je bila je nehrišćanska i da ne pomaže ni autoritetu Vatikana ni rešavanju sukoba u Ukrajini.

Papa je ranije u intervjuu za časopis "Amerika" rekao da najveću surovost tokom specijalne operacije u Ukrajini navodno pokazuju vojnici vaspitani van ruske tradicije, navodeći kao primer Burjate i Čečene.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track