RUSIJA SPREMA RAKETNI NAPAD VELIKIH RAZMERA!? Ukrajinski obaveštajac: Proučavaju regione i ciljeve koji će biti napadnuti! (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Ilustracija

zvaničnik Glavnog obaveštajnog direktora Ukrajine Vadim Skibicki

RUSIJA SPREMA RAKETNI NAPAD VELIKIH RAZMERA!? Ukrajinski obaveštajac: Proučavaju regione i ciljeve koji će biti napadnuti! (VIDEO)

Planeta -

Odbrambena obaveštajna služba Ukrajine veruje da se Ruska Federacija sprema za sledeći raketni napad velikih razmera, gomilajući rakete, istražujući nove ciljeve i prikupljajući obaveštajne podatke.

To je rekao zvaničnik Glavnog obaveštajnog direktora Ukrajine Vadim Skibicki u direktnom televizijskom prenosu.

Skibicki je upitan o uzroku "pauze" u masovnim raketnim udarima Rusije u Ukrajini.

- Pre svega, prikupljaju se novi podaci o infrastrukturi koja je ranije bila gađana. Drugo, to je klasičan pristup: oni proučavaju regione i ciljeve koji će biti napadnuti. Na kraju, rakete se pripremaju za raspoređivanje. Ovo zahteva vreme - rekao je.

Uzimajući u obzir da se ruske rezerve raketa smanjuju, što ih primorava da koriste stare rakete sovjetske proizvodnje, potreban je "sevis" pre njihove upotrebe.

Vadim Skibicki
Vadim Skibickifoto: Printscreen Youtube

Prema rečima Skibickija, obaveštajna služba odbrane je otkrila da Rusi koriste stare rakete Кh-22, od kojih su mnoge eksplodirale u vazduhu, a da nikada nisu dostigle cilj.

Skibicki je izvestio da okupatori koriste svoju stratešku rezervu među posebnom municijom, jer je "30 odsto granica koja uvek mora da ostane".

- Po ostacima korišćenih projektila vidimo da su proizvedene ove godine. To znači da se koriste odmah nakon proizvodnje. Кoliko će ova rezerva trajati u potpunosti zavisi od proizvodnje. Pala je u odnosu na predratni period, ali, nažalost, Ruska Federacija je i dalje u stanju da proizvodi krstareće rakete i druge vrste naoružanja koje se koriste u Ukrajini, zaobilazeći ekonomske sankcije - kazao je.

Skibicki je takođe obavestio da je Rusija transportovala municiju sa teritorije Belorusije, odnosno da je u poslednja dva meseca prevozila artiljerijsku municiju 122 mm i 152 mm.

On dodaje da nema naznaka da su transportovali sovjetske taktičke balističke rakete OTR-21 Točka iz Belorusije. Skibicki pretpostavlja da Rusija ima dovoljno rezervi da izvrši napade sopstvenim naoružanjem.

Istovremeno, on tvrdi da okupatori pregovaraju o snabdevanju oružjem iz drugih zemalja.

Ovo se posebno odnosi na raketne sisteme sa višestrukim lansiranjem kao što su Smerč i Uragan, pošto proizvodnja u Rusiji nije široko rasprostranjena, što dovodi do nestašice.

Prema informacijama odbrambenih obaveštajnih službi, Rusija je vodila pregovore sa Iranom u vezi sa popunom arsenala balističkih raketa u zemlji.

- Postoje nacrti sporazuma između Rusije i Irana, ali još nismo videli da su isporučene - kazao je ukrajinski zvaničnik.

Zašto je ovo važno? Rusija od 10. oktobra pokreće velike raketne napade na Ukrajinu. Ruski teroristi jednim delom tih projektila gađaju infrastrukturne objekte Ukrajine. Često se čini da su kuće civila mete ruskih projektila ili dronova, piše "Ukrajinska pravda".

Osim 24. februara, Rusi su izveli raketne napade velikih razmera na Ukrajinu 10. oktobra, 31. oktobra, 15. novembra i 23. novembra.

Štaviše, kao rezultat ruskog napada na energetske infrastrukturne objekte Ukrajine 18. oktobra, dve termoelektrane su značajno oštećene. U Кijevu su poginule tri osobe. To su bili zaposleni u jednom od pogođenih objekata.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track