EU POSTIGLA DOGOVOR O OGRANIČENJU CENE RUSKE NAFTE: Pristanak Poljske bio je ključan, evo koliko je Brisel spreman da plati
Foto: Shutterstock, Ilustracija

sporazumeli se

EU POSTIGLA DOGOVOR O OGRANIČENJU CENE RUSKE NAFTE: Pristanak Poljske bio je ključan, evo koliko je Brisel spreman da plati

Planeta -

Evropska unija je postigla dogovor o ograničenju cene ruske nafte, posle saglasnosti Poljske, prenosi RIA Novosti.

Mediji prenose, pozivajući se na izjave neimenovanih diplomata, da je Poljska prihvatila da cena bude 60 dolara po barelu.

Poljska je zahtevala još nižu cenu, od 30 dolara po barelu.

EU od ponedeljka primenjuje embargo na isporuke ruske sirove nafte, tako da će se gornja granica odnositi na naftu koju Moskva izvozi morem u luke širom sveta.

Biće preduzete mere da se spreči da tankeri isporučuju rusku naftu prodatu iznad ove cene, na primer odbijanjem da se britanskim i osiguravajućim kompanijama iz EU dozvoli da osiguraju plovila i pošiljke.

EU se već dogovorila sa Vašingtonom o potrebi da se ograniči cena koju zapadni klijenti plaćaju za rusku naftu, kako bi sprečila da Moskva profitira od rasta cena nakon njene invazije na Ukrajinu.

Evropska komisija je predložila gornju granicu zajedno sa uredbom da će, ako trgovačka cena nafte padne ispod 60 dolara, granica biti smanjena dok ne bude pet odsto niža od tržišne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track