STRAVIČNI SNIMCI ERUPCIJE U INDONEZIJI: Kiše srušile kupolu vulkana, LAVA I DIM se sručili na više sela PEPEO ZAKLONIO SUNCE
Foto: Printscreen

užas

STRAVIČNI SNIMCI ERUPCIJE U INDONEZIJI: Kiše srušile kupolu vulkana, LAVA I DIM se sručili na više sela PEPEO ZAKLONIO SUNCE

Planeta -

Najviši vulkan u Indoneziji Semeru, koji se nalazi na najgušće naseljenom ostrvu te države eruptirao je danas izbacivši stub pepela i dima i reku užarene lave.

Monsunske kiše su erodirale i srušile kupolu vulkana na vrhu planine Semeru koja je visoka 3.676 metara, što je izazvalo erupciju, saopštila je Nacionalna agencije za upravljanje katastrofama.

Agencija se pozivala na informacije iz Vulkanološke i geološke agencije za ublažavanje opasnosti.

Pepeo iz vulkana prekrio je nekoliko obližnjih sela i zaklonio Sunce, ali još uvek nema informacija o žrtvama.

Vulkan je pepeo izbacio oko 1,5 kilometara u vis, dok su zapaljeni gas i lava tekli niz padine Semerua ka obližnjoj reci.

Vlasti su pozvale stanovnike da ostanu do pet kilometara udaljeni od kratera i da se drže dalje od toka reke Besuk Kobokan koja protiče oko 13 kilometara od vulkana.

Nekoliko stotina ljudi, uglavnom žena, dece i starih, premešteno je u privremena skloništa ili ostavljeno u druga bezbedna područja, saošteno je iz agencije za upravljanje katastrofama u Lumajangu.

Poslednja velika erupcija Semerua desila se u decembru prošle godine, kada je vulkan snažno eruptirao pri čemu je život izgubio 51 stanovnik sela koje je zatrpalo blato.

Nekoliko stotina je povređeno ozbiljnim opekotinama, a erupcija je primorala evakuaciju više od 10.000 seljana. Vlada je iz opasne zone izmestila oko 2.970 kuća.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track