EKOLOŠKA KATASTROFA NA JUGU RUSIJE: Na obali Kaspijskog mora pronađeno 2.500 uginulih foka, poslanik Dume optužio AMERIKANCE
Foto: Printscreen Twitter

sumnja na biološke laboratorije

EKOLOŠKA KATASTROFA NA JUGU RUSIJE: Na obali Kaspijskog mora pronađeno 2.500 uginulih foka, poslanik Dume optužio AMERIKANCE

Planeta -

Na obali Kaspijskog mora, na jugu Rusije u Dagestanu, pronađeno je oko 2.500 uginulih foka, a za sada nema pokazatelja da su nasilno ubijene, saopštili su lokalni zvaničnici.

Prvi izveštaji su govorili o oko 700 uginulih foka, ali je daljom pretragom terena utvrđeno da ih ima najmanje 2.500, a moguće je da će ih biti više, preneo je BBC.

Od 2008. godine Međunarodna unija za očuvanje prirode proglasila je kaspijske foke za ugroženu vrstu.

Načelnik Kaspijskog centra za zaštitu životne sredine Zaur Gazipov naveo je u saopštenju da su foke, prema prvim rezultatima istrage, uginule pre oko dve sedmice i da za sada nisu pronađeni dokazi da su ubijane ili uhvaćene u ribarske mreže.

Stručni timovi su uzeli uzorke sa foka da bi se laboratorijskim ispitivanjem utvrdio razlog uginuća.

Populacija foka u Kaspijskom moru drastično je smanjena u proteklih nekoliko decenija zbog prekomernog lova i industrijskog zagađenja. Pre oko 100 godina bilo ih je više od milion, a poslednje procene govore da ih je ostalo samo 70.000.

Gadžijev: Umešani Amerikanci

Deputat Državne dume iz Dagestana Abdulhakim Gadžijev najavio je moguću umešanost Sjedinjenih Država u masovnu smrt foka, misleći na američke biološke laboratorije.

„ Želeo bih da skrenem pažnju na jednu važnu tačku koju mnogi zanemaruju. Mislim na biološke laboratorije Sjedinjenih Država, koje su rasute gotovo po celom perimetru granica Ruske Federacije. Šta u njima rade „naučnici“ – virolozi Pentagona? Apeli Rusije, Kine i drugih zemalja da se otkrije priroda istraživanja koje su SAD sprovodile u vojnim laboratorijama su ignorisane. A sa početkom NVO u Ukrajini, američke laboratorije su na brzinu demontirane, a oprema i rezultati istraživanja izneti. Očigledno, ima šta da se krije “, rekao je Hadžijev za RIA Novosti.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track