ŠOK U RUSIJI: Da li su Ukrajinci dronom napali bazu strateških bombardera Engles? Jaka detonacija UZNEMIRILA SVE (VIDEO)
Foto: Printscreen

ŠOK U RUSIJI: Da li su Ukrajinci dronom napali bazu strateških bombardera Engles? Jaka detonacija UZNEMIRILA SVE (VIDEO)

Planeta -

Pojedini ukrajinski mediji objavili su jutros, pozivajući se na društvene mreže, da je aerodrom u Englesu u Saratovskoj oblasti napadnut dronom i da su tom prilikom oštećena dva ruska strateška bombardera Tupoljev-95.

Na društvenim mrežama širi se video snimak sa nadzornih kamera na kom se vidi ogroman bljesak usled detonacije.

Meštani kažu da su čuli tresak i sirenu, a sumnja se da su ukrajinske snage izvele napad.

Tim povodom oglasio se i gubernator Saratovske oblasti Roman Busargin.

Prema rečima gubernatora, u stambenim naseljima Engelsa nije bilo vanrednih situacija.

"Nema razloga za zabrinutost. Nijedan civilni infrastrukturni objekat nije oštećen", naglasio je Roman Busargin, prenosi Vesti.ru.

Istovremeno, on je napomenuo da agencije za sprovođenje zakona trenutno proveravaju podatke o incidentima u vojnim objektima.

Uzrok dve eksplozije nije potvrđen, prenosi Guardian.

Međutim, Baza, ruski medij sa izvorima u bezbednosnim službama, izvestio je da je ruski aerodrom u Engelsu napadnut lutajućim municijom koja je gađala pistu aerodroma. Astra, još jedan nezavisni ruski medij, tvrdi da su dva nuklearna bombardera Tu-95 oštećena u eksploziji. Ni jedan ni drugi nisu naveli izvor za svoje informacije.

Kremlj je saopštio da je Vladimir Putin obavešten o incidentima. Lokalne vlasti u Saratovskoj oblasti saopštile su da službe bezbednosti istražuju izveštaje o eksploziji u vazdušnoj bazi Engels.

Ukrajinski posmatrački izveštaji od prošle nedelje sugerišu da je Rusija isporučivala krstareće rakete u vazdušnu bazu Engels i prebacivala avione u vazduhoplovnu bazu Rjazanj u pripremi za još jedan napad na Ukrajinu.

Podsetimo, u stravičnoj eksploziji cisterne za gorivo, na aerodromu u blizini ruskog grada Rjazanj, danas su poginule tri osobe, a šest je povređeno, izjavio je predstavnik hitnih službi.

Nije poznato da Ukrajina ima bilo kakvu municiju koja bi joj omogućila da napadne stotine kilometara izvan linija fronta sukoba, iako je bilo izveštaja da su u razvoju takve bespilotne letelice.

Naime, baza Engles je sedište ruske strateške avijacije, gde su locirani bombarderi, 64 aviona TU-95MS i 16 TU-160, kao i 120 TU 22M3, što govori da je reč o strateški najvažnijem aerodromu ruskih snaga.

Iz ove baze je ruska vojska kretala u invaziju na Ukrajinu.

(Kurir.rs/Vesti.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track