DOŠLA IZ ŠKOLE S KAŠLJEM, NAREDNOG DANA PREMINULA: Otac male Hane (7) koja je iznenada umrla OČAJAN, izneo potresne detalje
Foto: Facebook

TUGA

DOŠLA IZ ŠKOLE S KAŠLJEM, NAREDNOG DANA PREMINULA: Otac male Hane (7) koja je iznenada umrla OČAJAN, izneo potresne detalje

Planeta -

Sedmogodišnja devojčica Hana Rop iz Penarta u Velikoj Britaniji umrla je od invazivne bolesti streptokoka grupe A (iGAS), ili Strep A.

Njen otac Hasan (37) rekao je da se Hana uvek smejala.

"Otupeli smo, ne znamo šta da radimo", rekao je otac.

Nakon Hanine smrti, sprovedena je multiagencijska revizija. Širom Velike Britanije šestoro dece umrlo je od invazivnog oblika bakerijske infekcije Strep A u poslednjim mesecima, piše BBC.

Strep A infekcije su obično blage, uzrokuju bolest u rasponu od upale grla do šarlahne groznice, ali se mogu razviti u ozbiljniju invazivnu infekciju streptokokom grupe A (iGAS).

Hasan je rekao da je njegova porodica "traumatizovana i očajna". On je rekao da je njegova ćerka došla iz škole u četvrtak, 24. novembra sa blagim kašljem. Međutim, do večeri joj se kašalj pogoršao.

Dok se mučila sa spavanjem, dao joj je antihistaminik i inhalator u nadi da će se osećati bolje ako "odspava".

Međutim, kada se porodica probudila, Hanino stanje se nije popravilo, zbog čega ju je otac odveo kod lekara, koji joj je prepisao steroide.

Oko 20 sati tog dana, Hasan je otišao na posao kada ga je supruga Salah pozvala i rekla da je Hana prestala da se pomera.

Odmah je otrčao kući i pozvao policiju.

Hana Rop, streptokoke
foto: Facebook

"Počeo sam sa oživljavanjem na krevetu, ali nisam uspeo da je povratim", rekao je otac, gledajući u prazan krevet ćerke.

Posle pola sata od dolaska Hitne pomoći, Hana je proglašena mrtvom.

"Nemam sve informacije na raspolaganju tako da ne mogu da sudim. Nadam se da je sve ispravno ispitano i provereno", rekao je on.

On rekao da želi da bude miran da je sve urađeno kako treba.

"Ako je to tačno, onda ne mogu nikoga da krivim", rekao je otac.

Zajednica u Penartu okupila se kako bi iskazala podršku porodici. Učiteljica Osnovne škole Viktorija, u koju je išla Hana, posetila je porodicu.

Hana je sahranjena u petak, a sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi, što prema rečima njenog oca govori koliko je njegova ćerka bila voljena.

Nakon smrti, biće sprovedena proceduralna revizija neočekivane smrti u detinjstvu.

Javno zdravlje Velsa je pisalo školama i vrtićima u Velsu kako bi podiglo svest o simptomima i potencijalnim komplikacijama šarlaha nakon porasta slučajeva šarlaha u Velikoj Britaniji.

Takođe je poslato upozorenje lekarima opšte prakse, dečjim lekarima i odeljenjima hitne pomoći da obaveste javno zdravlje o svim novim slučajevima.

(Kurir.rs/Telegraf/BBC)

Bonus video:

02:43

AKO IMATE STOMAČNI VIRUS, OVO JEDINO TREBA DA ZNATE! Perišić otkrio simptome 3 najzastupljenija virusa u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track