OVA ZEMLJA UPRAVO JE ZABRANILA INTIMNE ODNOSE IZVAN BRAKA: Kažnjavaće i TURISTE, a evo na koliko možete završiti iza REŠETAKA
Foto: Profimedia

rast konzervativizma

OVA ZEMLJA UPRAVO JE ZABRANILA INTIMNE ODNOSE IZVAN BRAKA: Kažnjavaće i TURISTE, a evo na koliko možete završiti iza REŠETAKA

Planeta -

Indonezija je zakonom zabranila intimne odnose izvan braka, nakon glasanja u parlamentu u Džakarti koje je izazvalo burne reakcije aktivista za ljudska prava.

Ispred parlamenta održani su i manji protesti zbog zakona koji će na snagu stupati postepeno u naredne tri godine.

Pod novim krivičnim zakonikom, intimni odnosi izvan braka nosili bi posledicu zatvorske kazne do godinu dana.

Ovi zakoni primenjivaće se i na strane državljane i turiste, i odnosiće se i na zajednički život među nevenčanim partnerima, kao i napuštanje vere, vređanje predsednika ili izražavanje stavova koji nisu u skladu sa nacionalnom ideologijom.

Indonezija, najveća zemlja na svetu čije je stanovništvo predominantno muslimanske veroispovesti, proteklih godina beleži rast konzervatizma i striktnih pravila kojih moraju da se pridržavaju i lokalci, i turisti.

U najekstremnijim slučajevima, kao što je poluautonomna regija Aceh, prestupnike javno bičuju zbog preljube.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava glasno su se usprotivili novim zakonima za koje smatraju da će ugroziti slobodu naroda, ali i dodatno uniziti položaj žena u zemlji koja ima 270 miliona stanovnika, javlja BBC.

"Ovakvi zakoni su veliki korak unazad za već zabrinjavajuće verske slobode u Indoneziji, i mogli bi da omoguće da 'nevernici' budu krivično gonjeni i zatvarani. Opasnost opresivnih zakona ne leži u činjenici da će se široko primenjivati, već da će omogućiti selektivnu primenu", upozorio je Andreas Harsono iz organizacije "Human rights watch Indonesia".

(Kurir.rs/Mondo/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track