SPREČEN PUČ DESNIČARA U NEMAČKOJ: Hteli sa vlasti da skinu Šolca i Štajnmajera! Među uhapšenima i ruski državljanin! 25 privedeno
Foto: EPA/FILIP SINGER

pretres u 11 saveznih država

SPREČEN PUČ DESNIČARA U NEMAČKOJ: Hteli sa vlasti da skinu Šolca i Štajnmajera! Među uhapšenima i ruski državljanin! 25 privedeno

Planeta -

Savezna kancelarija kriminalističke policije BKA uz pratnju specijalnih jednica nemačke policije GSG-9 i SEK pokrenuli su policijsku akciju racije i hapšenja neonacista širom Nemačke.

Operacija se sprvodi pod iznakom "Soko -senks" i u okviru nje 3.000 pripadnika službi bezbednosti pretreslo je 137 obejakata u vlasništvu 52 osumnjičena, dok je njih 25 uhapšeno, javlja nemački Bild.

Akcija je počela u šest sati ujutro pretresom kuća u berlinskoj rezidencijalnoj četvrti Vanze. Akcije su koordinisano pokrenute i u Bad Lobenštajnu, Baden-Virtenbergu, u Saksoniji, Bavarskoj, Hesenu, Donjoj Saksoniji, ali i u susednoj Austriji- Kicbil i Peruđa u Italiji.

Nemački Specijalci, nemačka policija
foto: Shutterstock

Kako javlja Bild mreža je formirana opko princa Hajnriha koji je klasifikovan kao bezbednosna pretnja, kao i bivša poslanica AFD i berlinska sudija Birgit M.V. Među uhapšenima je i ruski državljanin Vitalij B.

Sve je počelo kada su istražitelji ušli u trag tajnoj organizaciji u Hesenu, kada je u avgustu 2022 vlasitima prijavljeno postojanje tajne "antiustavne grupe"

"Optuženi pripadaju terorističkoj organizaciji osnovanoj krajem novembra 2021. koja je imala za cilj rušenje postojećeg državnog poretka u Nemačkoj i njegovu zamenu novim oblikom vladavine", saopštio je savezni državni tužilac.

Nemačka, nemačka policija, Berlin
foto: EPA/FILIP SINGER

Navodno tajna grupa je smatrala da je i sam čin nasilja veoma važan i neophodan kako bi se promenio sistem na svim nivoima vlasti.

Ono što je interesantno jeste da je među zaverenicima bio i pripadnik specijalne vojne nemačke jednice KSK, a to je otkrila vojna kontraobaveštajna služba.

Kako javlja Bild radi se o ljudima koji su imali uticajne pozicije u društvu i ilali jake socijalne i finansijske veze. Među onima koji su bili planirani za ovaj puč bili su i bivši vojnici Bundesvera, a kako javlja Bild neki od njih nabavljali su i oružje.

Kurir.rs/Bild.de

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track