OVO SU TRI ORUŽJA SA KOJIM UKRAJINA MOŽE DA DOBIJE RAT PROTIV RUSIJE: Britanski vojni analitičar otkriva i taktiku kako pobediti
Foto: EPA Stanislav Kozliuk

poraz

OVO SU TRI ORUŽJA SA KOJIM UKRAJINA MOŽE DA DOBIJE RAT PROTIV RUSIJE: Britanski vojni analitičar otkriva i taktiku kako pobediti

Planeta -

Povodom pitanja naoružavanja Ukrajine, Newsweek je postavio pitanje britanskom vojnom stručnjaku Franku Ledvidgeu, koji je služio na Balkanu, u Afganistanu i Iraku, o vrsti oružja koje je Ukrajini potrebno da porazi Ruse i brzo okonča rat.

Ledvidge istrajava na tome da će naoružavanje Ukrajine dodatnim tenkovima i oklopnim vozilima pomoći ukrajinskim snagama da poraze Rusiju na svom tlu.

Naglasio je da oklopna vozila trebaju ići zajedno s tenkovima u kombinovanoj operaciji, “inače ćete se suočiti s istim problemom na koji su naišli Rusi s tenkovima”.

Objasnio je da su ruski tenkovi delovali samostalno u blizini Kijeva ranije tokom rata, što ih je učinilo izloženijim napadima ukrajinske pešadije, piše Al Džazira.

ATACMS
foto: printscreen/YouTube

Raketni sistemi

Drugo oružje koje su Ukrajinci tražili su raketni sistemi dugog dometa, poput vojnog taktičkog raketnog sistema Army Tactical Missile System – ATACMS, koji će im omogućiti da napadnu Krim i isteraju već deo ruske mornarice, jer će sve vreme biti pod napadom, ili barem sve vreme pod pretnjom napada, rekao je Ledvidge.

Južna koreja, F-16, raketa
foto: Printscreen/Twitter

Vazdušne snage

Što se tiče trećeg oružja, to je vazdušna snaga koju predstavljaju borbeni avioni, jer je veliki deo vojne pomoći koji je Kijev primio u proteklim mesecima bio usmeren na kopnene snage i protivvazdušnu odbranu.

Međutim, ukrajinskoj avijaciji će biti potrebna veća podrška da bi porazila Ruse.

Ledvidge je naglasio važnost ponovnog naoružavanja Ukrajine zapadnim lovcima, bilo američkim F-16 ili švedskim Saab Gripenom.

Ovi borbeni avioni bi mogli napraviti razliku između završetka rata ili daljeg odugovlačenja sukoba, kazao je Ledvdge.

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track