PLANETA JE NA IVICI AMBISA, KREĆEMO SE KA NEIZBEŽNOJ KATASTROFI! Dramatična prognoza NOAMA ČOMSKOG: Ukrajina je samo predigra!
Foto: Luis Cortes / Zuma Press / Profimedia, AP

Alarm!

PLANETA JE NA IVICI AMBISA, KREĆEMO SE KA NEIZBEŽNOJ KATASTROFI! Dramatična prognoza NOAMA ČOMSKOG: Ukrajina je samo predigra!

Planeta -

Svet se nalazi na ivici ambisa zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti da se racionalno rešavaju problemi, upozorio je poznati američki filozof i lingvista Noam Čomski!

U razgovoru za ruske medije Čomski, koji je počasni profesor lingvistike na Državnom univerzitetu Arizone, pojasnio je svoje apokaliptično predviđanje da je čovečanstvo patološki predodređeno za samouništenje.

Stravične posledice rata Uništene zgrade u Ukrajini
Stravične posledice rata Uništene zgrade u Ukrajinifoto: AP/Alexei Alexandrov

Racionalna debata

Filozof britkog uma, iako je na polovini desete decenije života, podseća da se sat sudnjeg dana, koji simbolično pokazuje koliko je čovečanstvo blizu armagedona, pomerio ka ponoći, koja označava propast čovečanstva. Čomski je čak sugerisao da bi u narednih nekoliko dana taj sat mogao još više da se približi ponoći.

- Najveću opasnost za čovečanstvo predstavljaju povećani rizik od nuklearnog rata, kao i ozbiljno narušena klima. Potonji problem i dalje postoji jer države ne rade ono što znaju da moraju da urade kako bi rešile ovu krizu - rekao je Čomski, autor više od 150 knjiga.

Treći najveći problem, nastavio je on, jeste „odsustvo ozbiljne, racionalne debate i razmatranja“ u kombinaciji sa „slomom demokratskih snaga“ širom sveta.

Profesor je priznao da, iako se čini da ova tačka nema nikakve veze sa pretnjom koje predstavljaju nuklearni rat i klimatske promene, racionalna debata je „jedina nada za suočavanje sa prve dve pretnje“.

Oštar zaokret

- Sve tri pretnje su se znatno pogoršale tokom protekle godine i, ako ne dođe do oštrog zaokreta, jednostavno ćemo krenuti ka ambisu, u koji ćemo neizbežno upasti, i to u ne tako dalekoj budućnosti - dodao je Čomski.

Upozorenje uglednog filozofa usledilo je samo nekoliko dana nakon što je bivši ruski predsednik Medvedev rekao da oni koji žele da potuku Rusiju u Ukrajini ignorišu činjenicu da bi poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu mogao označiti početak nuklearnog rata. Vlasti u Moskvi su u više navrata upozoravale da Sjedinjene Države i njeni saveznici u Ukrajini vode rat protiv njih.

333. dan rata u Ukrajini

Ukrajina, Rat u Ukrajini, rakete, artiljerija
foto: EPA/russian defence ministry press service
  • Ukrajina je saopštila da je Rusija na istočni front dovela pojačanje u ljudstvu i naoružanju
  • Ruske trupe su napravile ograničeni prodor na frontu u Zaporožju
  • Poljska je upozorila Nemačku da će Evropa pobediti u ratu protiv Rusije i bez nje
  • Zbog pronevere je uhapšen zamenik ukrajinskog ministra za obnovu
  • SAD su pozvale Ukrajinu da ne kreću u ofanzivu pre završetka obuke vojnika

UPRKOS SVEMU, VERUJE U MIR

Desilo se nezamislivo 1945.

U jednom od poslednjih intervjua 2022, Čomski je upozorio da je sve teže pronaći diplomatsko rešenje:

- Što duže traje sukob, to su oštriji uslovi koje nameće svaka strana i teže je pronaći diplomatsko rešenje za okončanje užasa - rekao je filozof, istakavši da veruje u mir uprkos agresiji između svetskih supersila:

- I 1945. je bilo nezamislivo da Nemačka i Francuska mogu postati saveznici i prijatelji, ali to se desilo. Na nama je da damo sve od sebe.

Dejan Miletić, Centar za proučavanje globalizacije

Ukrajina je predigra za sveopšti sukob

Perko Matović, Dejan Miletić
foto: Kurir tv

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, u izjavi za Kurir potvrđuje da smo svedoci velikih potresa koji mogu dovesti do katastrofe:

- Svedoci smo velikih svetskih potresa, rat u Ukrajini je samo kamičak u mozaiku velikih promena. Aktuelni svetski poredak, zasnovan na interesima SAD i Zapada, ne može da izdrži pritisak Kine i Rusije, zbog čega je neminovno pregrupisavanje na svetskoj sceni. Postoji ozbiljan potencijal za upotrebu oružja za masovno uništenje, ne samo nuklearnog. Došlo je do polarizacije i prestrojavanja država. Bojim se da je rat u Ukrajini samo predigra za ono što nas očekuje, a to je sveopšti sukob - navodi Miletić i dodaje:

- Pitanja klimatskih promena i kolapsa demokratije nisu toliko izražena, jer postoje brojni argumenti za kontratvrdnje.

ZORAN MILIVOJEVIĆ, DIPLOMATA U PENZIJI

Računamo na razum, ali rat je rat!

Zoran Milivojević
foto: Kurir televizija

Zoran Milivojević, karijerni diplomata u penziji, kaže za Kurir da je apokaliptično predviđanje Noama Čomskog sasvim na mestu:

- Rat u Ukrajini se još razvija i nijedna strana ne odustaje. Sukob eskalira i zbog toga je važno upozorenje bivšeg ruskog predsednika Medvedeva da je Rusija vodeća nuklearna sila i da kao takva ne može da izgubi rat. Druga strana ima direktnu pomoć NATO. Računamo na razum, ali rat je rat. Klimatske promene su zaista zabrinjavajuće, što vidimo i sami, jer nikada nismo imali ovako toplu zimu. To utiče na našu budućnost, ali i reprodukciju, jer je sve više bolesne dece. Sporan mi je stav Čomskog o kolapsu demokratije. To je politička definicija i odnosi se na svetski poredak po zapadnom uzoru. Nedavno je i Stoltenberg (gensek NATO) rekao da Rusija i Kina zajedno rade da promene zapadni svetski poredak.

naslovna 23.01.2023.
foto: Kurir

DANAS POKLON – DRŽAČ ZA KABLOVE! SAMO UZ DNEVNE NOVINE KURIR!

Ne propustite danas uz dnevne novine Kurir poklon – držač za kablove.

Samolepljivi držač kablova se montira na zid, na keramičke ili plastične podloge, i služi za organizaciju kablova. Takođe, možete ga koristiti kako biste sakrili kablove.

Materijal: plastika

Boja: žuta

poklon, dodatak uz novine
foto: Kurir

Aleksandar Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track